Wykonanie
Przepis wzięłam z nr 8-ego ale pychoty! Babeczki bardzo ładnie prezentowały się na zdjęciu, co mnie zachęciło do spróbowania i przy okazji wykorzystania formy z tego samego numeru... :)
Składniki na 6 babeczek:17 dag
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia7 dag
cukruszczypta
soli1
pomarańcza1/2 opakowania
cukru wanilinowego1/3 łyżeczki
cynamonu1 duże
jajko120 ml
kefiru6 dag
masłaSkładniki do dekoracji:1
pomarańcza2/3 szklanki
cukru2 łyżki
cukru pudruLista zakupów.Dekoracja:
Pomarańcze pokroić w plastry, a te w ćwiartki. Do rondla (najlepiej o szerokim dnie), wsypać
cukier, dodać szklankę
wody i zagotować. Gdy
cukier rozpuści się wrzucić
pomarańcze i pozostawić na wolnym ogniu około godziny, aż
woda wyparuje, a
owoce staną się szkliste.Babeczki:Do
mąki dodajemy przesiany
proszek do pieczenia, mieszamy z
cukrem,
solą oraz
cukrem wanilinowym i
cynamonem. Na drobnej tarce ścieramy skórkę z 1 mniejszej
pomarańczy i dodajemy do mieszanki z
mąką.W oddzielnym naczyniu rozmieszać
jajko z
kefirem oraz roztopionym i przestudzonym
masłem. Wlać masę do
mąki z dodatkami. Mieszać delikatnie, tak aby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby masa pozostała lekko grudkowata.Masę wyłożyć do foremek na wysokość ok 5 mm od brzegu. Piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika babeczki zostawić na 10 minut do ostygnięcia, następnie wyjąć z formy i posypać
cukrem pudrem oraz przyozdobić przygotowanymi
pomarańczami.Resztę
pomarańczy można przechowywać w słoiczku.