ßßß
Składniki na nadzienie:75 g mąki pszennej1 łyżeczka cynamonu30 g miękkiego masła150 g orzechów pekan ( można je dostać w Lidlu )125 ml syropu klonowegoSkładniki na ciasto ( forma do pieczenia babki, nie wypełniona po brzegi ):300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej125 g miękkiego masła150 g cukru2 jajka250 ml gęstej śmietanycukier puder do dekoracjiRozpoczynamy od przygotowania nadzienia orzechowego. Siekamy pekany. W misce "dziabiemy" mąkę z masłem, aż połączą się w grudki, następnie dodajemy cynamon, posiekane orzechy i na końcu syrop klonowy. Mieszamy, aż powstanie zwarta, równomierna masa.Następnie wsypujemy do miski 300 g maki pszennej mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, aż do uzyskania jasnej masy. Następnie dodajemy po łyżce sypkich składników, jajku, następnie łyżkę suchych składników i jajko. Na koniec dodajemy pozostałą mieszankę suchych składników oraz śmietanę. Mieszamy, aż składniki się wymieszają ( wymieszane ciasto jest dosyć gęste). Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy część ciasta, tak aby utworzył się ala " wąwóz" do którego przelewamy masę orzechową. Zalewamy pozostałym ciastem, równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy, aż do suchego patyczka przez ok. 40 min.Po upieczeniu studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!