ßßß
SkładnikiNadzienie75g mąki pszennej30g masłaŁyżeczka mielonego cynamonu150g orzechów pekan125ml syropu klonowegoCiasto300g mąki pszennejŁyżeczka proszku do pieczeniaŁyżczka sody oczyszczonej125g masła150g cukru2 jajka250g śmietany 18%Cukier puder do posypaniaOlej do wysmarowania formyPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni. Foremkę do baby nasmaruj olejem. Posiekaj orzechy.Widelcem lub mikserem z końcówkami do ucierania wymieszaj 75g mąki i 30g masła, aż otrzymasz mieszaninę przypominającą kruszonkę.Cały czas mieszając, dodaj cynamon, orzechy i syrop klonowy, aby powstała lepka pasta.W dużej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksuj.Na koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie dosyć gęste – nie przejmuj się tym, właśnie tak ma być.Do przygotowanej wcześniej foremki nałóż mniej więcej połowę ciasta. Rozprowadź je wzwyż na ściankach i wokół tulejki pośrodku formy. Lepkie nadzienie nie powinno przylegać do formy.Ostrożnie przełóż nadzienie do wgłębienia w cieście, następnie przykryj je pozostałym ciastem.Piecz 40 minut. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut. Za pomocą małej łopatki ostrożnie oddziel ciasto od foremki (nie zapominając o tulejce) i wyłóż ciasto na metalową kratkę.Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu N.LawsonZobacz także:Babka marmurkowaPyszne ciasto z żółtekSernik polski