Wykonanie
Wczoraj dość późnym wieczorem, dostałam od mojej przyjaciółki zdjęcie, na którym było to, co
mieli za chwilę skonsumować. Cóż to było? Zgrabne zapiekanki z
makrelą,
kurkami i
serem. Napisała mi, na koniec "Myślimy o Tobie". No ładne rzeczy, Wy myślicie, a ja jem oczami Wasze pyszności. Oczywiste było od rana, że pragnęłam
kurek! Planowałam zrobić zapiekankę, ale mój syn wymyślił, że chce gofry. Nie
będę dyskutować z czterolatkiem, chce gofry- jak dla mnie okej:) I żeby wilk był syty i owca cała, ja zjadłam gofry z
kurkami, a mój syn zjadł je z
borówkami. Różnica w cieście była niewielka. Użyłam
mąki żytniej i
powiem Wam szczerze, że przepadłam! Gofry wyszły pyszne! A z
kurkami i
cebulą były wyśmienite. Muszę pisać jak bardzo poparzyłam sobie
język jedząc je w pośpiechu?Jeśli lubicie gofry w wytrawnej wersji to polecam:Gofry z
awokado i
bryndząGofry z
mąki z
ciecierzycy i
cukinii z
serem pleśniowym i karmelizowanymi
pomidorkami
Składniki: na gofry:1,5 szklanki
mąki żytniej (do wypieku domowego
chleba, typ 720)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok 2 szklanki
mleka2
jajkapół płaskiej łyżeczki
soli- jeśli decydujecie się zrobić wersję słodką dodajcie ok łyżkę
cukru zamiast
soli1/ 3 szklanki
oleju (u mnie
ryżowy)2 duże
cebule500 g oczyszczonych
kurekcheddar do posypania- lub inny
serolej- u mnie
kokosowyWykonanie:Oddziel
białka od
żółtek. Ubij
białka. Składniki na gofry, oprócz ubitego
białka, wymieszaj w misce. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolejcie jeszcze więcej
mleka. Dodaj na końcu
białka i delikatnie wymieszaj. Usmaż gofry w gofrownicy.
Cebulę pokrój w półplasterki i smaż na wolnym ogniu na
oleju. Gdy będzie już szklista i miękka dodaj
kurki i smaż jeszcze chwilę, aż zmiękną. Przypraw
solą i
pieprzem i dobrze wymieszaj.
Kurki z
cebulą przełóż na gofry i posyp startym
cheddarem.Smacznego!