Wykonanie

Siostrzany przepis deseru jaglanego
migdałowego z
truskawkami . 'Sernik' na zimno z
kaszy jaglanej - całość smakuje jak
czekoladowy sernik na zimno, choć nie ma w nim odrobiny
twarogu... Podstawą deseru jest ugotowana
kasza jaglana, zmiksowana następnie do konsystencji budyniu oraz oczywiście
czekolada :-). Deser jest wspaniały, lekko kremowy, nic a nic nie smakuje ani
kaszą jaglaną ani
kokosem - smak
czekolady jest najbardziej wyczuwalny. Bardzo polecam!
Masło w poniższym przepisie można zastąpić
margaryną bezmleczną lub
olejem kokosowym, natomiast
jogurt naturalny -
jogurtem sojowym lub większą ilością
śmietanki kokosowej. Ilość
cukru można zmniejszyć lub zastąpić innym produktem słodzącym np.
miodem,
syropem z agawy, golden
syrupem,
ksylitolem,
stewią itp.
Czekoladę mleczną można zastąpić gorzką i dosłodzić więcej, do smaku. Jeśli jest taka konieczność można wykonać spód z innych
ciasteczek np. bezglutenowych wymieszanych z odrobiną roztopionej
czekolady i
masłem.Składniki na spód:100 g
ciasteczek czekoladowych z
kremem czekoladowym (markizy); można wykorzystać też inne
czekoladowe ciastka z nadzieniem lub bez30 g
masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć do otrzymania konsystencji piasku. Dodać roztopione
masło, wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć
ciasteczka, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 30 minut./Otrzymany spód będzie dość sypki).Składniki na masę jaglaną:pół szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka wrzącej
wodyszczypta
soli250 ml
śmietanki kokosowej 20% - 22%*pół szklanki
jogurtu naturalnegopół szklanki drobnego
cukru do wypieków50 g
czekolady mlecznej, roztopionej50 g
czekolady gorzkiej, roztopionej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii4 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 4 listki
żelatyny200 g
malinKaszę jaglaną wypłukać pod ciepłą
wodą, kilkakrotnie, odcedzić.Do garnuszka z wrzącą
wodą wsypać
kaszę, dodać
sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować (gotowałam z przykrywką z otworkiem), na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała
woda odparuje (pod koniec gotowania można dolać 1 - 2 łyżki
wody w razie potrzeby). Jeszcze gorącą
kaszą zmiksować w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.W międzyczasie
żelatynę zalać zimną
wodą, tylko do jej przykrycia, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać, do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali). Uwaga:
żelatyny nie można doprowadzić do wrzenia - straci swoje właściwości żelujące.Do misy malaksera (z ciepłą zmiksowaną
kaszą) dodać
śmietankę kokosową,
jogurt naturalny, drobny
cukier do wypieków, ekstrakt z
wanilii. Zmiksować do połączenia. Dodać rozpuszczoną
żelatynę i zmiksować. Obie
czekolady roztopić i przelać do miksera, zmiksować do otrzymania mieszanki o idealnie gładkiej konsystencji. Otrzymana mieszanka będzie dość rzadka.Przygotowaną masę przestudzić a następnie przelać do tortownicy, na spód z
ciasteczek czekoladowych - delikatnie, szczególnie na początku - spód jest dość sypki. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy deser zacznie tężeć - wokół brzegów foremki powkładać
maliny, w taki sposób, by lekko wystawały. Schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia masy, przez kilka godzin.Przed podaniem na sernik wyłożyć resztę świeżych
malin.* Zamiast
śmietanki kokosowej można wykorzystać
mleko kokosowe w puszce. 2 puszki
mleka schłodzić przez 24 h w lodówce. Ostrożnie wyjąć
mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć,
wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna). Z puszki wyjąć pozostałą gestą
śmietankę kokosową. Do otrzymania ilości
śmietanki kokosowej potrzebnej do przepisu będą potrzebne 2 puszki
mleka kokosowego (czasem mniej, w zależności od firmy produkującej
mleko).Smak
czekoladowo -
pomarańczowy deseru - można pominąć
maliny a do deseru dodać otartą skórkę z dużej
pomarańczy i 1 łyżeczkę ekstraktu z
pomarańczy (lub kilka kropli
aromatu pomarańczowego).Smacznego :-).

