ßßß
Siostrzany przepis deseru jaglanego migdałowego z truskawkami . 'Sernik' na zimno z kaszy jaglanej - całość smakuje jak czekoladowy sernik na zimno, choć nie ma w nim odrobiny twarogu... Podstawą deseru jest ugotowana kasza jaglana, zmiksowana następnie do konsystencji budyniu oraz oczywiście czekolada :-). Deser jest wspaniały, lekko kremowy, nic a nic nie smakuje ani kaszą jaglaną ani kokosem - smak czekolady jest najbardziej wyczuwalny. Bardzo polecam!Masło w poniższym przepisie można zastąpić margaryną bezmleczną lub olejem kokosowym, natomiast jogurt naturalny - jogurtem sojowym lub większą ilością śmietanki kokosowej. Ilość cukru można zmniejszyć lub zastąpić innym produktem słodzącym np. miodem, syropem z agawy, golden syrupem, ksylitolem, stewią itp. Czekoladę mleczną można zastąpić gorzką i dosłodzić więcej, do smaku. Jeśli jest taka konieczność można wykonać spód z innych ciasteczek np. bezglutenowych wymieszanych z odrobiną roztopionej czekolady i masłem.Składniki na spód:100 g ciasteczek czekoladowych z kremem czekoladowym (markizy); można wykorzystać też inne czekoladowe ciastka z nadzieniem lub bez30 g masła, roztopionegoCiasteczka pokruszyć do otrzymania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło, wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasteczka, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 30 minut./Otrzymany spód będzie dość sypki).Składniki na masę jaglaną:pół szklanki kaszy jaglanej1 szklanka wrzącej wodyszczypta soli250 ml śmietanki kokosowej 20% - 22%*pół szklanki jogurtu naturalnegopół szklanki drobnego cukru do wypieków50 g czekolady mlecznej, roztopionej50 g czekolady gorzkiej, roztopionej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii4 łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny200 g malinKaszę jaglaną wypłukać pod ciepłą wodą, kilkakrotnie, odcedzić.Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować (gotowałam z przykrywką z otworkiem), na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje (pod koniec gotowania można dolać 1 - 2 łyżki wody w razie potrzeby). Jeszcze gorącą kaszą zmiksować w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać, do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali). Uwaga: żelatyny nie można doprowadzić do wrzenia - straci swoje właściwości żelujące.Do misy malaksera (z ciepłą zmiksowaną kaszą) dodać śmietankę kokosową, jogurt naturalny, drobny cukier do wypieków, ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Obie czekolady roztopić i przelać do miksera, zmiksować do otrzymania mieszanki o idealnie gładkiej konsystencji. Otrzymana mieszanka będzie dość rzadka.Przygotowaną masę przestudzić a następnie przelać do tortownicy, na spód z ciasteczek czekoladowych - delikatnie, szczególnie na początku - spód jest dość sypki. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy deser zacznie tężeć - wokół brzegów foremki powkładać maliny, w taki sposób, by lekko wystawały. Schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia masy, przez kilka godzin.Przed podaniem na sernik wyłożyć resztę świeżych malin.* Zamiast śmietanki kokosowej można wykorzystać mleko kokosowe w puszce. 2 puszki mleka schłodzić przez 24 h w lodówce. Ostrożnie wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową. Do otrzymania ilości śmietanki kokosowej potrzebnej do przepisu będą potrzebne 2 puszki mleka kokosowego (czasem mniej, w zależności od firmy produkującej mleko).Smak czekoladowo - pomarańczowy deseru - można pominąć maliny a do deseru dodać otartą skórkę z dużej pomarańczy i 1 łyżeczkę ekstraktu z pomarańczy (lub kilka kropli aromatu pomarańczowego).Smacznego :-).
