Wykonanie
A dzisiaj o torcie, który upiekłam dla mojego brata z okazji urodzin, których to widać na zdjęciu;) Samo ciasto to pikuś, bo wymaga tylko średnio silnego ramienia do wymieszania wszystkich składników. Większy problem miałam z masą, ponieważ używałam
cukru pudru robionego domową metodą (mielonego w młynku do
kawy) i niestety
cukier nie zmielił się dokładnie, co skutkowało tym, iż trochę było go czuć. Także polecam zainwestować w
cukier puder mielony profesjonalnie. Jednak podsumowując, mimo mojego
cukrowego błędu ciasto było DELUXE!
Mus malinowyskładniki400 g
malin świeżych lub mrożonych3 listki
żelatynycukier do smaku
Maliny z
cukrem podgrzać w rondelku, przetrzeć przez sito.
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości
wody, gdy napęcznieje dodać do gorącego musu (w razie potrzeby podgrzać). Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia
żelatyny. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Krem czekoladowyskładniki300 g
masła w temperaturze pokojowej5 dl
cukru pudru1 dl
kakao200 g posiekanej
gorzkiej czekolady1 dl ubitej
śmietany 30 %1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiCzekoladę ro z puścić w kąpieli
wodnej. O d stawić do przestudzenia. M a sło utrzeć z
cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać
kakao i zmiksować . Dodać cz ek oladę i ekstrakt z
wanilii, zmiksować do połączenia się sk ładników. Dodać
śmietanę i ubijać jeszcze przez około minutę na niskich obrotach. M asę schłodzić.Przełożenie
tortuPierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować cienką warstwą kremu. Okrągłą końcówką wycisnąć masę wokół brzegu ciast a. Na śr od ku rozprowadzić mus malinowy i przykryć kolejnym blatem. Postępować tak z resztą warstw. Następnie resztą kremu obłożyć wierzch i boki ciasta i ozdobić. Ja do ozdobienia użyłam zielonych makaroników z kremem
limonkowym.Źródło inspiracji