ßßß
Składniki :Biszkopt :Biszkopt upieczony z 1 i 1/2 porcji w 26 cm tortownicy. przepis tuLekki krem malinowy:300 g śmietany 36 %60 g cukru pudru180 g malin - mrożone8 g żelatyny60 g serka mascarponeLekki krem czekoladowy :600 g śmietany 36 %50 g cukru kryształu150 g gorzkiej czekolady 55 %7 g żelatynyKrem maślany :125 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii400 g cukru pudru4 łyżki mlekaObłożenie:500 g brązowej masy plastycznejgotowe różyczkizielony barwnikzłoty barwnik - pyłOpis wykonania :Biszkopt:Pieczemy biszkopt najlepiej dzień wcześniej.Lekki krem malinowy:Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, Maliny rozmrażamy i miksujemy, przecieramy przez sitko - ważne muszą mieć temperaturę pokojową.Ubijamy śmietanę, tak by pozostała błyszcząca i niezbyt sztywna, dodajemy cukier mieszamy.Podgrzewamy 40 g musu do temp. 40 C -ciepła nie gorąca i dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła. Następnie cały czas mieszając dodajemy pozostały mus malinowy.Czekamy, aż mus będzie prawie zimny dla mających termometry 29 C i dodajemy 100 g ubitej śmietany, mieszamy. Dodajemy powoli do pozostałej śmietany delikatnie mieszając.Serek mascarpone ucieramy osobno i dodajemy 150 g masy malinowej mieszamy do dokładnego połączenia mas, następnie dodajemy do reszty masy i delikatnie łączymy.Lekki krem czekoladowy:Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, śmietanę podgrzewamy do 60 C, dodajemy cukier, pokrojona czekoladę i na końcu żelatynę cały czas mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Studzimy i wstawiamy do lodówki lub zamrażarki i mieszamy od czasu do czasu, aż masa stanie się kremowa i gęsta. ( Najlepiej zrobić go w pierwszej kolejności )Krem maślany:Wszystkie składniki miksujemy około 10 minut .Złożenie:Biszkopt przekrawamy na 3 części. Tortownice wykładamy folią spożywczą, układamy pierwszy blat, nasączamy ponczem z herbaty łyżeczki miodu i niewielkiej ilości soku z cytryny.Wykładamy krem czekoladowy, przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy i wykładamy krem malinowy, przykrywamy ostatnim blatem i lekko ponczujemy. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.Po tym czasie wyciągamy z tortownicy i przekładamy na kartonową podkładkę do tortów. Możemy ją zabezpieczyć, ale tylko brzegi folią spożywczą.Pokrywamy tort dokładnie kremem maślanym nie za grubo można sobie pomóc nożem zanurzanym w gorącej wodzie to pomoże ładnie wyrównać krem - później masa plastyczna będzie się super prezentować :). Wstawiamy całość usuwając folię zabezpieczającą do lodówki na 2 godziny.Przygotowujemy masę plastyczną - użyłam gotowej obecnie testuje włoską masę plastyczną Bakels, a sprawdzałam już różne i robię też domową. Jednakże nie miałam na to czasu . Tą polecam jest fantastyczna nie pęka, bardzo plastyczna i długo można ją przechowywać w lodówce :).Masę plastyczną rozwałkowujemy i przekładamy na tort , delikatnie dociskamy od góry w dół, pomagając sobie packą. Nadmiar odcinamy.Resztkę kremu maślanego barwimy zielonym barwnikiem przekładamy do rękawa.Różyczki mocujemy za pomocą kremu, dopracowujemy szczegóły.Barwnik złoty rozpuszczam w niewielkiej ilości wódki i malujemy torcik. Wstawiamy do lodówki by masa zastygła.

