ßßß Cookit - przepis na Tort serowo - truskawkowy

Tort serowo - truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Przyszedł czas na podanie przepisu na pyszny torcik , który wykonałam w zeszłym tygodniu.Polecam masy są naprawdę świetne .Torcik był pyszny , wilgotny i bardzo owocowy - dzieci były nim zachwycone , a to najważniejsze :) Przy okazji chciałam podziękować Sylwii Z. za pomoc w realizacji projektu - wykonała siedzące postacie z bajeczki , natomiast Edka wykonałam Ja XD .
Składniki :
Biszkopt :
Wykonany z 1 i 1/2 części ciasta tortownica 26 cm http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.html
Masa truskawkowa :
250 g serka mascarpone
250 g twarogu 100 % trzykrotnie zmielonego np. Dr. Oetker
2 łyżeczki cukru waniliowego
500 g truskawek u mnie mrożone
250 g śmietany 36 %
5 listków żelatyny lub 4 płaskie łyżeczki sypkiej
75 g cukru kryształu
Masa serowa :
150 ml mleka
1/4 szklanki cukru pudru
skórka otarta z połowy cytryny
2 żółtka
250 ml śmietany 36 %
35 dag gęstego serka homogenizowanego naturalnego
1 pełna łyżka żelatyny
1 op. małe borówek amerykańskich
Lukier plastyczny :
Przygotowałam 1 i 1/2 porcji http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/lukier-plastyczny-do-ozdabiania-tortow.html
Krem maślany :
1/4 szklanki mleka
2 szklanki cukru pudru bardzo miałkiego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
25 dag zimnego pokrojonego w drobna kostkę masła
Opis wykonania :
Biszkopt :
Wykonać wg. podanego przepisu pieczemy ok. 40 minut .Przeciąć na 4 części.
Masa Truskawkowa :
1. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie( sypką zalewamy ok. 50 ml wody by napęczniała ).
2. Mieszamy ze sobą oba sery wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, 250 g truskawek miksujemy blenderem. Żelatynę odciskamy i podgrzewamy do rozpuszczenia(sypką , którą namoczyliśmy rozpuszczamy w niecałych 30 ml gorącej wody). Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z truskawkami i dodajemy do serów i delikatnie mieszamy.
3. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszamy , wstawiamy na chwilkę do lodówki by masa lekko stężała.
4. Pozostałe truskawki w całości wkładamy do garnka z grubym dnem , dodajemy cukier kryształ, i tu ilość zależy od was i gotujemy na małym ogniu tak ,aby powstała gęsta masa.Odstawiamy do ostudzenia.
Przepis na ta masę zapożyczyłam ze strony DOMOWE WYPIEKI :)
Masa serowa :
1. Żelatynę namaczamy tak jak w opisie masy truskawkowej .
2.Mleko dokładnie rozrobić z żółtkami, następnie dodać cukier i skórkę z cytryny i zagotować , ciągle mieszając , aby masa się nie przypaliła.Zestawiamy z ognia i łączymy z żelatyną. Studzimy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy powoli ostudzone mleko oraz serek homogenizowany.Wstawiamy na ok. 5 minut do lodówki.
4. Gdy masa lekko się zetnie dodajemy borówki i mieszamy.
Lukier królewski :
1. Ekstrakt waniliowy, cukier i mleko miksujemy razem ,nast ępnie dodajemy zimne masło i miksujemy przez 10 minut.
Przygotowanie tortu :
1.Ciasto dzielimy na cztery części , Tortownicę wykładamy papierem , umieszczamy pierwszy blat w tortownicy smarujemy 1/2 części musu truskawkowego wykonanego z pozostałych truskawek.
2. Wylewamy połowę masy truskawkowej , kładziemy kolejny blat ciasta wykładamy masę z borówkami , kolejny blat i pozostały mus truskawkowy , masa truskawkowa i ostatni blat ciasta .
3. Może być konieczne przedłużenie wysokości tortownicy , wtedy składamy papier do pieczenia na cztery i tworzymy kołnierz :). Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
4. Po tym czasie dokładnie pokryć ciasto kremem maślanym i dokładnie wyrównać , ponownie wstawiamy ciasto na 2- 3 godziny do lodówki.
5. Po tym czasie pokrywamy ciasto masa plastyczna i dekorujemy wg. uznania :)
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/tort-serowo-truskawkowy.html