Wykonanie
Przyszedł czas na podanie przepisu na pyszny torcik , który wykonałam w zeszłym tygodniu.Polecam masy są naprawdę świetne .Torcik był pyszny , wilgotny i bardzo
owocowy - dzieci były nim zachwycone , a to najważniejsze :) Przy okazji chciałam podziękować Sylwii Z. za pomoc w realizacji projektu - wykonała siedzące postacie z bajeczki , natomiast Edka wykonałam Ja XD .
Składniki :
Biszkopt :Wykonany z 1 i 1/2 części ciasta tortownica 26 cm http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.htmlMasa truskawkowa :250 g
serka mascarpone250 g
twarogu 100 % trzykrotnie zmielonego np. Dr. Oetker2 łyżeczki
cukru waniliowego500 g
truskawek u mnie mrożone250 g
śmietany 36 %5 listków
żelatyny lub 4 płaskie łyżeczki sypkiej75 g
cukru kryształuMasa serowa :150 ml
mleka1/4 szklanki
cukru pudruskórka otarta z połowy
cytryny2
żółtka250 ml
śmietany 36 %35 dag gęstego
serka homogenizowanego naturalnego1 pełna łyżka
żelatyny1 op. małe
borówek amerykańskich
Lukier plastyczny :Przygotowałam 1 i 1/2 porcji http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/lukier-plastyczny-do-ozdabiania-tortow.htmlKrem
maślany :1/4 szklanki
mleka2 szklanki
cukru pudru bardzo miałkiego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego25 dag zimnego pokrojonego w drobna kostkę
masłaOpis wykonania :
Biszkopt :Wykonać wg. podanego przepisu pieczemy ok. 40 minut .Przeciąć na 4 części.Masa Truskawkowa :1.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie( sypką zalewamy ok. 50 ml
wody by napęczniała ).2. Mieszamy ze sobą oba
sery wraz z
cukrem kryształem i
cukrem waniliowym, 250 g
truskawek miksujemy blenderem.
Żelatynę odciskamy i podgrzewamy do rozpuszczenia(sypką , którą namoczyliśmy rozpuszczamy w niecałych 30 ml gorącej
wody). Rozpuszczoną
żelatynę mieszamy z
truskawkami i dodajemy do
serów i delikatnie mieszamy.3. Ubijamy
śmietanę na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszamy , wstawiamy na chwilkę do lodówki by masa lekko stężała.4. Pozostałe
truskawki w całości wkładamy do garnka z grubym dnem , dodajemy
cukier kryształ, i tu ilość zależy od was i gotujemy na małym ogniu tak ,aby powstała gęsta masa.Odstawiamy do ostudzenia.Przepis na ta masę zapożyczyłam ze strony DOMOWE WYPIEKI :)Masa serowa :1.
Żelatynę namaczamy tak jak w opisie masy truskawkowej .2.
Mleko dokładnie rozrobić z
żółtkami, następnie dodać
cukier i
skórkę z cytryny i zagotować , ciągle mieszając , aby masa się nie przypaliła.Zestawiamy z ognia i łączymy z
żelatyną. Studzimy.3.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy powoli ostudzone
mleko oraz
serek homogenizowany.Wstawiamy na ok. 5 minut do lodówki.4. Gdy masa lekko się zetnie dodajemy
borówki i mieszamy.
Lukier królewski :1. Ekstrakt
waniliowy,
cukier i
mleko miksujemy razem ,nast ępnie dodajemy zimne
masło i miksujemy przez 10 minut.Przygotowanie
tortu :1.Ciasto dzielimy na cztery części , Tortownicę wykładamy papierem , umieszczamy pierwszy blat w tortownicy smarujemy 1/2 części musu
truskawkowego wykonanego z pozostałych
truskawek.2. Wylewamy połowę masy truskawkowej , kładziemy kolejny blat ciasta wykładamy masę z
borówkami , kolejny blat i pozostały mus
truskawkowy , masa truskawkowa i ostatni blat ciasta .3. Może być konieczne przedłużenie wysokości tortownicy , wtedy składamy papier do pieczenia na cztery i tworzymy kołnierz :). Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki.4. Po tym czasie dokładnie pokryć ciasto kremem maślanym i dokładnie wyrównać , ponownie wstawiamy ciasto na 2- 3 godziny do lodówki.5. Po tym czasie pokrywamy ciasto masa plastyczna i dekorujemy wg. uznania :)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy