Wykonanie
Kruche ciasto, mus z
renklod w towarzystwie
borówek, a na wierzchu pyszny krem na bazie
żółtek. Bardzo smaczne połączenie.Składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm:Ciasto:1 szklanka
mąki125 g zimnego
masła, pokrojonego na mniejsze kawałki1/4 szklanki
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soli1 łyżka lodowatej
wodyMąkę,
sól i
cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać
masło i obrócić kilka
razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać
żółtko i obrócić jeszcze kilka
razy. W razie potrzeby dodać łyżkę
wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.Ciasto rozwałkować na wysypanej
mąką stolnicy na placek o grubości ok. 3 mm. Nawinąć na wałek i przenieść na formę do tarty. Delikatnie docisnąć palcami i usunąć nadmiar ciasta. Schować do lodówki na ok. 15 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.Następnie nakłuć spód widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np.
fasolą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8-10 minut, aż rant nabierze złotej barwy.Odstawić do wystygnięcia.600 g
renklod, umytych, bez pestek (można użyć innej odmiany
śliwek, a nawet
brzoskwiń,
moreli, itp.)100 g
borówek amerykańskich1/3-1/2 szklanki
cukrusok z połowy
cytryny1
cukier waniliowy10 g
żelatynyŻelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody. Odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub wkładając na kilka sekund do mikrofalówki.
Śliwki wrzucić do garnka, dodać
sok z cytryny,
cukier i
cukier waniliowy. Podgrzewać do momentu, aż się rozpadną. Zblendować i przecedzić przez sito. Powinno się uzyskać ok. 2 i 1/4 szklanki musu.Do płynnej
żelatyny dodać kilka łyżek
owocowego musu, wymieszać, a następnie wlać do reszty musu. Dobrze połączyć wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia, a następnie do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć (trzeba sprawdzać co jakiś czas), wmieszać
borówki. Wyłożyć na upieczony spód, wyrównać wierzch i schować do lodówki do całkowitego stężenia.Krem na bazie
żółtek:4
żółtka66 g
cukru26 g
mąki pszennej300 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego166 g
masłaŻółtka utrzeć z
cukrem na puch. Dodać 2 łyżki
mleka,
mąkę i dokładnie zmiksować.Resztę
mleka zagotować. Odsunąć z ognia i stale mieszając wlać rozrobione
żółtka. Postawić na małym ogniu i podgrzewać wciąż mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt
waniliowy. Gotowy
budyń przykryć kawałkiem folii spożywczej tak, by folia dotykała kremu i pozostawić do wystygnięcia.
Masło zmiksować na lekki krem, a następnie po łyżce dodawać wystudzoną masę budyniową. Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie puszysty krem.Przełożyć go do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm i wyciskać kropki kremu na
galaretkę.Schłodzić w lodówce, by smaki się przegryzły, a przed podaniem przywrócić do temperatury pokojowej.Życzę smacznego!