Wykonanie
W
słoneczne letnie popołudnie nie ma nic lepszego, niż pyszny deser jedzony na tarasie lub podczas pikniku w parku. Dlatego tym razem postanowiłyśmy przygotować tarte
truskawkową z kremem
waniliowym. Jest to deser typowo sezonowy, idealny na ciepły maj i czerwiec. Naszą inspiracją były tradycyjne francuskie tarty.
Składniki p otrzebne do ciasta kruchego:-110 g
masła-38 g
cukru (1/6 szklanki)-2
żółtka-1 szklanka
mąki (110 g)-1/2 łyżeczki
soliSposób przygotowania:
1. Ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę.2. Dodajemy
żółtka,
mąkę i
sól. Ugniatamy ciasto.3. Następnie wyrobione już ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.4. Na posypanej
mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek średniej grubości. Nawijając na wałek ciasto ostrożnie przenosimy do formy na tartę. Pamiętajcie, że jeśli podczas wałkowania ciasto zacznie pękać to znak, że powinniśmy zacząć wałkować od początku!5. Ponowni wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło.6. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzamy.
Składniki potrzebne do kremu-1 torebka budyniu
waniliowego-2 szklanki
mleka2-3 łyżki
cukru-kostka
masła-pół szklanki
cukru pudru-3 łyżeczki
cukru waniliowegoSposób przygotowania:1. W szklance mieszamy zawartość
torebki budyniu z ½ szklanki
mleka.2. Zagotowujemy pozostałe
mleko z
cukrem typu kryształ. Zestawiamy garnek z ognia i wlewamy rozmieszany proszek. Całość chwilę gotujemy, ciągle mieszając. Studzimy
budyń ok. 30 minut.3. Następnie w misce łączymy wystudzony
budyń z
masłem,
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy przez ok. 5 minut, aby krem uzyskał jednolitą masę.4. Do wystudzonego kruchego ciasta wlewamy krem
waniliowy. Wkładamy do lodówki na ok 45 minut, aby krem zesztywniał.Dekoracja ciasta:-1 kilogram
truskawek5. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na kremie przekrojone na pół, umyte
truskawki.
Truskawki mają być ułożone spiczastą częścią do góry. Układamy je w takie harmonijki jak na zdjęciach. Polewamy ciasto cienką warstwą
żelatyny, aby
owoce ładnie wyglądały i przetrwały.Sposób przygotowania
żelatyny:- 3 łyżeczki
żelatyny-3/4 szklanki
wody6. Do wrzącej
wody dodajemy
żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie zalewamy ją cienko
truskawki i ponownie wkładamy ciasto do lodówki, aby stężało.
Smacznego!