Wykonanie
Dzisiaj świętujemy :))Po pierwsze to już rok, od czasu kiedy założyłam tego bloga. Co prawda pierwszy wpis pojawił się w listopadzie, jednak całość założyłam pewnego sierpniowego przedpołudnia, po kilku miesiącach intensywnego myślenia usiadłam, wpisałam nazwę, założyłam
konto i przez kolejne kilka godzin dopracowywałam wygląd. Wygląd, który po kilku miesiącach pisania zmieniłam. I teraz też znowu kusi mnie na zmianę, ale na razie czasu brak.Kolejnym powodem do świętowania jest licznik, który przekroczył 100 tysięcy wyświetleń. Nigdy nie myślałam, że dojdę do takiej ilości, tu chciałam wszystkim Wam, czytelnikom podziękować :DOstatnim, ale najważniejszym powodem były odwiedziny moich sióstr, które wyręczają mnie w większości domowych obowiązków, w związku z czym mam czas na szaleństwa w kuchni. Dzięki dziewczyny!!!Tort jest pyszny, lekki, świeży... wspaniały. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest absolutnie godzien wielkiego świętowania :D Przy tym jego wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Składniki:
biszkopt5
jajek3/4 szkl
skrobi ziemniaczanej1/2 szkl
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szkl
cukru3 łyżki
kakaomasa budyniowaopakowanie budyniu
waniliowegocukier500 ml
mleka1,5 łyżki
żelatyny300 g
śmietany 30 %masa kremowa1 opakowanie
serka mascarpone5 łyżeczek
cukru pudru300 g
śmietany 30 %świeże
maliny i
jeżynycukier puderBiszkopt:Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy mikserem, dodajemy
cukier ciągle miksując, a następnie pojedynczo
żółtka.Wsypujemy suche składniki i mieszamy jeszcze chwilę na słabszych obrotach. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.Zostawić do wystygnięcia.Masa budyniowa:Ugotować
budyń wg przepisu. Do gorącego budyniu wsypać
żelatynę i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Ubić
śmietanę, a następnie dodać do niej
budyń, cały czas miksując na gładką masę.Masa kremowa
Mascarpone wymieszać z
cukrem pudrem. Ubić
śmietanę i następnie delikatnie, przy pomocy drewnianej łyżki dodawać
śmietanę do
serka, aż do uzyskania jednolitej zwartej masy.Gdy
biszkopt będzie już zimny przekroić go na dwa równe kręgi. Dolną część wyłożyć zgniecionymi
malinami wymieszanymi z
cukrem pudrem, a następnie masą budyniową. Na niej ułożyć drugi
biszkopt. Na ciasto wyłożyć masę kremową, smarując nią również boki ciasta. Na
masie ułożyć świeże
maliny i
jeżyny. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by wszystko ładnie stężało.Smacznego!!