ßßß Cookit - przepis na KREMOWA TARTA CZEKOLADOWA

KREMOWA TARTA CZEKOLADOWA

nazwa

Wykonanie

Tarta jakiej nie jedliście, kremowa, śmietanowa, czekoladowa, wykwintna i malinowa. Smaczna jak żadna, a prosta i szybka do wykonania. Najlepsza zawsze i wszędzie. Nie mogłam się jej oprzeć i zjadłam 3 kawałki. Obiecuję, że czekoladoholicy wpadną w szał i będą ją chłonąć i uwielbiać z każdym kęsem coraz mocniej. Wiem, że i ona od dziś będzie moją ulubioną tartą w sezonie malinowym:)
MOCNO POLECAM!
Spód
składniki
12 ciasteczek Oreo
35 g masła
Ciasteczka zmiksować na drobno. Masło roztopić, dodać do ciasteczkowego proszku. Formę do tarty o śr. 20 cm wylepić powstałą masą mocno dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec 10 minut. Przestudzić.
Nadzienie
składniki
75 ml cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
2 żółtka
350 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady (70%) posiekanej
1 łyżka masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Żółtka z mlekiem lekko ubić widelcem. Mąkę, cukier i sól wymieszać w garnku. Dodać mleko żółtkami, wymieszać i podgrzewać, aż zgęstnieje i zabulgocze. Dodać czekoladę, wanilię i masło, wymieszać do połączenia. Wylać na ciasto, wyrównać. Przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała szczelnie masy czekoladowej. Odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo
300 ml śmietany kremówki
wiórki z mlecznej czekolady
świeże maliny
Przed podaniem ubić śmietanę z cukrem pudrem do smaku. Wyłożyć na masę czekoladową, przyozdobić malinami i wiórkami. Podawać.
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2013/09/kremowa-tarta-czekoladowa.html