ßßß
Tarta jakiej nie jedliście, kremowa, śmietanowa, czekoladowa, wykwintna i malinowa. Smaczna jak żadna, a prosta i szybka do wykonania. Najlepsza zawsze i wszędzie. Nie mogłam się jej oprzeć i zjadłam 3 kawałki. Obiecuję, że czekoladoholicy wpadną w szał i będą ją chłonąć i uwielbiać z każdym kęsem coraz mocniej. Wiem, że i ona od dziś będzie moją ulubioną tartą w sezonie malinowym:)MOCNO POLECAM!
Spódskładniki12 ciasteczek Oreo35 g masłaCiasteczka zmiksować na drobno. Masło roztopić, dodać do ciasteczkowego proszku. Formę do tarty o śr. 20 cm wylepić powstałą masą mocno dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec 10 minut. Przestudzić.Nadzienieskładniki75 ml cukru2 łyżki mąki kukurydzianejszczypta soli2 żółtka350 ml mleka100 g gorzkiej czekolady (70%) posiekanej1 łyżka masła1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoŻółtka z mlekiem lekko ubić widelcem. Mąkę, cukier i sól wymieszać w garnku. Dodać mleko żółtkami, wymieszać i podgrzewać, aż zgęstnieje i zabulgocze. Dodać czekoladę, wanilię i masło, wymieszać do połączenia. Wylać na ciasto, wyrównać. Przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała szczelnie masy czekoladowej. Odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo300 ml śmietany kremówkiwiórki z mlecznej czekoladyświeże malinyPrzed podaniem ubić śmietanę z cukrem pudrem do smaku. Wyłożyć na masę czekoladową, przyozdobić malinami i wiórkami. Podawać.
