Wykonanie
Czasami, rozsądek podpowiada, żeby nie piec ciasta na niedzielę, ale, że ciężko jest zrezygnować z tego co się lubi w zastępstwie piekę
ciastka. Jest to złudne bo
ciastek można zjeść więcej niż na przykład
tortu czy innego ciasta z masą. Chyba, że ktoś ma bardzo silną wolę i powstrzyma się przed zjedzeniem dziesiątej sztuki. W przypadku tych
ciastek jest to ciężkie do wykonania:)

Składniki:225 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru2 łyżki
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 łyżeczki
soli2 i 1/2 szklanki
mąki100 g
gorzkiej czekoladyMasło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać
mleko,
wanilię i
sól, zmiksować razem. Stopniowo dodawać
mąkę i dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta dwa wałki o długości około 30 cm. Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości około 4 mm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.Smacznego:)