Wykonanie
(przepis podstawowy)ciasto:150 g
masła500 ml
mleka, najlepiej tłustego20 g suszonych lub 40 świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soli100 g
cukru700 g
mąkiMasło roztopić w rondelku, zalać
mlekiem, wymieszać i zdjąć z gazu.
Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką
cukru. Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
sól, pozostały
cukier,
drożdże (suche albo rozczyn ze świeżych) i
masło z
mlekiem. Najpierw wymieszać drewnianą łyżką,
potem zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na minimum godzinę. Po tym czasie Ciasto podzielić na 18- 20 części, formować kule i rozpłaszczać na wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30 minut, przez ten czas przygotować
budyń.masa budyniowa:opakowaniu budyniu400 ml
mleka2 łyżeczki
cukru z
wanilią350 ml
mleka zagotować. W pozostałych 50 ml rozpuścić
budyń i
cukier z
wanilią, wlać do wrzącego
mleka, energicznie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.W każdej drożdżowej kulce robić zagłębienie (np. naciskając łyżeczką), w nie nakładać po 1- 2 łyżeczkach masy budyniowej. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!