ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

nazwa

Wykonanie

(przepis podstawowy)
ciasto:
150 g masła
500 ml mleka, najlepiej tłustego
20 g suszonych lub 40 świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
100 g cukru
700 g mąki
Masło roztopić w rondelku, zalać mlekiem, wymieszać i zdjąć z gazu. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, drożdże (suche albo rozczyn ze świeżych) i masło z mlekiem. Najpierw wymieszać drewnianą łyżką, potem zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na minimum godzinę. Po tym czasie Ciasto podzielić na 18- 20 części, formować kule i rozpłaszczać na wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30 minut, przez ten czas przygotować budyń.
masa budyniowa:
opakowaniu budyniu
400 ml mleka
2 łyżeczki cukru z wanilią
350 ml mleka zagotować. W pozostałych 50 ml rozpuścić budyń i cukier z wanilią, wlać do wrzącego mleka, energicznie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
W każdej drożdżowej kulce robić zagłębienie (np. naciskając łyżeczką), w nie nakładać po 1- 2 łyżeczkach masy budyniowej. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/01/drozdzowki-z-budyniem.html