Wykonanie
Pyszne drożdżówki z masą
makową...zamiast masy makowej można dać
marmoladę lub masę
serową i też będzie pysznie..
75 g
masła250 ml
mleka25 g świeżych
drożdżyszczypta
soli50 dag
mąki80 g
cukrumasa makowa
Masło stopić,
drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości
mleka z dodatkiem
cukru.Do
mąki dodać rozpuszczone w
mleku drożdże i
masło. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę
mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do
chleba].Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut.