Wykonanie
Ten weekend był typowo
dyniowy, najpierw Naleśniki z Musem
Dyniowym , teraz Chlebek z
Dynia, a w zapasie jeszcze trochę dań gdzie króluje właśnie
dynia. Jest to mój debiut w tym roku, zawsze jakoś przerażała mnie objętość dyni, co z niej zrobić?jak ją wykorzystać? a tu wystarczyło troszkę poczytać, pokombinować i potrawy same wychodzą... Przepis znaleziony na stronie Ewy, podobnie jak Ona
będę częściej piekła ten chlebek, nawet na tą okoliczność postanowiłam pomrozić
dynię, żeby móc cieszyć się tym smakiem nawet po sezonie
dyniowym... Dziś wzięłam jeden Chlebek
Dyniowy w prezencie i bardzo wszystkim smakował...Polecam
Składniki na Chlebek
Dyniowy:- 1 kg
mąki- 30 g świeżych
drożdży- 250 ml letniego
mleka- 50 g
cukru- 50 g
masła- 0 , 5 kg dyni - waga po obraniu- 1/2 łyżeczki
soliW oryginalnym przepisie u Ewy jest jeszcze skórka z 1
cytryny - akurat nie miałam, więc pominęłam ale i tak wyszło pysznie ;)
Przepis na Chlebek
Dyniowy:- obraną
dynie pokroić w kostkę, podlać
wodą ok 0,5 szklanki, gotować do miękkości, zmiksować (użyłam blendera), ostudzić- do miski wsypać
mąkę,
sól cukier, wymieszać- zrobić dołek, pokruszyć
drożdże, zalać
mlekiem, wymieszać z małą ilością
mąki, zostawić na ok 15 min.- po tym czasie dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone
masło- dokładnie wyrobić ciasto- przykryć i zostawić na ok. 1 godzinę- piekarnik nagrzać do 200 st. , formy (keksówki) wysmarować
olejem- ciasto podzielić na 2 części, każdą włożyć do keksówki i wyrównać wilgotnymi dłońmi- zostawić do wyrośnięcia - ma sięgać po brzegi keksówki- piec ok 30-35 min na przedostatnim poziomie piekarnika- wyjąć, zostawić na 5 min. w formie, po czym wyciągnąć i wystudzić na kratce
Nic więcej nie trzeba dodawać, tylko się zajadać;)Smacznego.