Wykonanie
Prosty chlebek
mleczny, który w smaku do złudzenia przypomina
chleb tostowy. Więc nie wszyscy byli zachwyceni ;). Pokrojony chlebek trafił do koszyka i obecnie wysycha na dobrą
bułkę tartą ...
Chleb jednak jest smaczny, jeśli się lubi tosty, lecz na drugi dzień
traci świeżość. Przepis pochodzi z 'The big book of bread' Anne Sheasby.Składniki na 2 bochenki:700 g
mąki białej pszennej chlebowej2 łyżeczki
soli55 g miękkiego
masła1 łyżeczka drobnego
cukru1 saszetka (7 g)
drożdży suchych425 ml letniego
mlekaMąkę z
solą wsypać do dużego naczynia, dodać
masło. Wsypać
cukier i
drożdże. Dodać
mleko i wyrobić gładkie ciasto. Zagniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w naczyniu, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (w ciepłym miejscu).Ciasto wyjać, jeszcze chwilę wyrobić, podzielić na 2 części. Umieścić je w przygotowanych wcześniej dwóch keksówkach o wymiarach 21 x 10 cm. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Bochenki piec przez 30 - 40 minut w temperaturze 200ºC. Powinny być wyrośnięte i postukane od
spodu - głuche. Studzić na kratce.Smacznego :)