Wykonanie
Pyszne maślane bułeczki które chodziły za mną już bardzo długo. A tak w szczególności od zeszłego piątku kiedy to mój narzeczony zakupił je na śniadanie. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stronek z wypiekami, tyle, że u mnie bez
rodzynek. Serdecznie polecam;)
Składniki :0.5 kg
mąki75 gram
masła250 ml
mleka40 gram świeżych
drożdżypół łyżeczki
soli80 gram
cukruWykonanie:
Masło rozpuścić w garnuszku, dolać
mleko i podgrzać do około 37 stopni. Odlać trochę
masła z
mlekiem i rozpuścić w tym
drożdże. Następnie wymieszać je z
mąką,
solą,
cukrem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym
białkiem. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem.Podane składniki na około 13 bułeczekPrzepis pochodzi ze stronki tutaj