ßßß
Składniki:(porcja dla 2 osób)1 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki mleka2 łyżki cukruszczypta soli5 g. drożdży3 łyżki masła
Etapy przygotowania:1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy 2 łyżki masła i delikatnie podgrzewamy, aż masło się rozpuści.2. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Na koniec wlewamy mleko z rozpuszczonym masłem i wyrabiamy jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut.3. Ciasto rozwałkuj na grubośc ok. 0,5 cm. Wycinamy z ciasta kułka (ja zrobiłam to za pomocą zwykłego kubka do kawy). Bułeczki zostawiamy na 15 min. aby troszkę wyrosły.4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy bułeczki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionym dżemem.



Smacznego !!