Wykonanie
Za oknem w dalszym ciągu chłodno i pochmurno, a na biały puch musimy jeszcze niestety poczekać. Szklanka ciepłego
mleka i drożdżowa bułeczka z
dżemem sprawdzi się na takie poranki idealnie. Jest to bardzo pożywny posiłek, który dodaje energi i pomaga mierzyć się z kolejnymi wyzwaniami dnia codziennego. Jeśli chcecie zrobić niespodziankę swojej bliskiej osobie, jest to też dobra prozozycja na śniadanie do łóżka. Gorąco Was zachęcam!
Składniki:(porcja dla 2 osób)1 i 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka2 łyżki
cukruszczypta
soli5 g.
drożdży3 łyżki
masłaEtapy przygotowania:1. Do rondelka wlewamy
mleko, dodajemy 2 łyżki
masła i delikatnie podgrzewamy, aż
masło się rozpuści.2. Do miski wsypujemy
mąkę,
drożdże,
cukier i
sól. Na koniec wlewamy
mleko z rozpuszczonym
masłem i wyrabiamy jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut.3. Ciasto rozwałkuj na grubośc ok. 0,5 cm. Wycinamy z ciasta
kułka (ja zrobiłam to za pomocą zwykłego kubka do
kawy). Bułeczki zostawiamy na 15 min. aby troszkę wyrosły.4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła i smażymy bułeczki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionym
dżemem.
Smacznego !!