Wykonanie

Delikatny, przepyszny 'serniczek' na zimno, z
kaszą jaglaną zamiast tradycyjnego
twarogu lub
serka kremowego. Całość deseru została utrzymana w konwencji migdałowej (tak,
migdały i
truskawki to zgrany duet, ale będzie równie smacznie jeśli użyjecie po prostu ziarenek z
laski wanilii).
Migdałowy spód z
bezowych ciasteczek amaretti, biała masa jaglana i
truskawki zanurzone w gęstniejącym 'serniczku'. Podane z moją ulubioną frużeliną
truskawkową. Może będzie podobnym
hitem blogowym jak moje jaglane brownie z
orzechami pekan? ;-)Przepis ten bierze udział w wydarzeniu organizowanym przez blogerów kulinarnych na portalu społecznościowym Facebook pod słodkim tytułem 'Blogerzy słodzą kaszę' . Na wielu blogach kulinarnych natkniecie się w tym tygodniu na przepisy z wykorzystaniem
kaszy jaglanej, gryczanej lub jęczmiennej, w tym mnóstwo serniczków jaglanych - wszystko na słodko! Szukajcie, inspirujcie się i pieczcie :-).

/zdjęcie banerka dzięki uprzejmości Iwony Świerczyńskiej, autorki ' bloGotowania z pasją '/W tym miejscu również parę słów ode mnie - w 'Koncercie Życzeń' często wyrażacie życzenia o przepisy na wypieki zdrowe, dietetyczne, wegańskie, dla osób z cukrzycą lub nietolerujących jajek/glutenu/mleka/cukru itp. Owszem, będą się takie zdarzały na MW, ale bardzo rzadko. Mój blog nie ma związku z żadnymi dietami i z założenia nie jest blogiem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jeśli zdarzają się takie przepisy na MW (na przykład jak poniższy) to tylko dla odmiany - lubimy od czasu do czasu zjeść inaczej lub dlatego, że.. łączę się z innymi blogującymi w takich akcjach, jak dzisiejsza :-).---------------------------------------Wracam jednak do przepisu :-).
Masło w poniższym przepisie można zastąpić
margaryną bezmleczną lub
olejem kokosowym, natomiast
jogurt naturalny -
jogurtem sojowym lub większą ilością
śmietanki kokosowej. Ilość
cukru można zmniejszyć lub zastąpić innym produktem słodzącym np.
miodem,
syropem z agawy, golden
syrupem,
ksylitolem,
stewią itp. Zmiany te nie będą miały wpływu na konsystencję deseru, natomiast będą miały wpływ na jego smak.Składniki na spód:100 g
ciasteczek amaretti (np. kupnych lub z domowego przepisu)30 g
masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć do otrzymania konsystencji piasku. Dodać roztopione
masło, wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć
ciasteczka, wyrównać./Otrzymany spód będzie dość sypki).Składniki na masę jaglaną:pół szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka wrzącej
wodyszczypta
soli250 ml
śmietanki kokosowej 20% - 22%*pół szklanki
jogurtu naturalnegopół szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów lub 1 łyżeczka pasty z
wanilii1,5 łyżki
żelatyny w proszku /lub 5 listków żelatyny/1/4 szklanki
wody8 dużych
truskawek (świeżych)do podania - domowa frużelina truskawkowaDo garnuszka z wrzącą
wodą wsypać
kaszę, dodać
sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała
woda odparuje. Przestudzić. Zmiksować w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.W międzyczasie
żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej
wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać, do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali). Uwaga:
żelatyny nie można doprowadzić do wrzenia - straci swoje właściwości żelujące. Lekko przestudzić.Do misy malaksera (ze zmiksowaną
kaszą) dodać
śmietankę kokosową,
jogurt naturalny, drobny
cukier do wypieków, ekstrakt z
migdałów. Zmiksować do połączenia. Dodać rozpuszczoną
żelatynę i zmiksować. Otrzymana mikstura będzie dość rzadka.Przygotowaną masę przelać do tortownicy, na spód z
ciasteczek amaretti - delikatnie, szczególnie na początku - spód jest dość sypki. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy deser zacznie tężeć w jego środek, wokół brzegów foremki włożyć
truskawki, w całości i z szypułkami (szypułki powinny wystawać ponad serniczek, dla ozdoby). Schłodzić w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia masy, przez kilka godzin.Przed podaniem na sernik wyłożyć frużelinę
truskawkową.* Zamiast
śmietanki kokosowej można wykorzystać
mleko kokosowe w puszce. 2 puszki
mleka schłodzić przez 24 h w lodówce. Ostrożnie wyjąć
mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć,
wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna). Z puszki wyjąć pozostałą gestą
śmietankę kokosową. Do otrzymania ilości
śmietanki kokosowej potrzebnej do przepisu będą potrzebne 2 puszki
mleka kokosowego (czasem mniej, w zależności od firmy produkującej
mleko).Smacznego :-).



Inspirowane przepisem Olgi Smile. Przepis autorski.