Wykonanie
Kasza jaglana na słodko. Słodkie śniadanie, lub pyszny deser. Możliwości jest wiele, a jedna smaczniejsza od drugiej. Zainspirowałam się przepisem na
kaszę jaglaną zapiekaną ze
śliwkami, znalezionym w „Kuchni Polskiej” wydanej w 1971 roku, i upiekłam 6 porcji
kaszy z
rabarbarem i
truskawkami.
Kasza jaglana zapiekana z
owocami, zapraszam.

Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej2 szklanki
wody1 łyżeczka
masłaSpora szczypta
soli5 gałązek
rabarbaru4 łyżki
cukruKilka
truskawekMasło do wysmarowania foremek

Wykonanie:
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki zasypujemy 3 łyżkami
cukru. Odstawiamy na jakąś godzinę, żeby puścił sok, a następnie gotujemy na małym ogniu, do momentu aż
rabarbar rozpadnie się. Jeżeli
rabarbar będzie zbyt kwaśny, możemy jeszcze odrobinę dosłodzić do smaku.
Kaszę wsypujemy na sitko, przepłukujemy zimną
wodą, a
potem wrzątkiem. Następnie wsypujemy do garnka z gotującą się
wodą (2 szklanki
wody), dodajemy
masło, łyżkę
cukru i
sól, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż
kasza wchłonie całą
wodę.
Truskawki kroimy na plasterki.Małe żaroodporne foremki smarujemy
masłem. Na dnie kładziemy warstwę
kaszy,
potem warstwę
rabarbaru, kilka plasterków
truskawek i znowu warstwa
kaszy,
rabarbaru,
truskawki i na wierzchu
kasza.Naczynka wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach.

