Wykonanie

Przepyszny deser, z
kaszą jaglaną zamiast
twarogu, zmiksowaną na gładki krem, przez co
kasza staje się w ogóle niewyczuwalna. Deser może stać się wielkim przebojem lata, bo jest grzechu wart. Aha, mój deser był zdrowy, bo zawierał niewiele
cukru (tylko w herbatnikach).
Cukier biały zastąpiłam
ksylitolem (
cukrem brzozowym), o niskim indeksie glikemicznym, bardzo podobnym w smaku do
cukru.Zaprosiłam kilkoro znajomych do domu na gotowanie pod hasłem "
kasza jaglana". W planie był
między innymi ten desernik jaglany. Nie było zbyt dużo czasu na czekanie, więc deser jaglany i frużelina trochę za krótko się ścinały, przez co nie były sztywne (co widać na zdjęciach i pewnie je wymienię jak zrobię drugi raz, a z przyjemnością zrobię).
Masło w poniższym przepisie można zastąpić
margaryną bezmleczną lub
olejem kokosowym, natomiast
jogurt naturalny -
jogurtem sojowym lub większą ilością
śmietanki kokosowej. Ilość
cukru można zmniejszyć (polecam, deser jest słodki) lub zastąpić innym produktem słodzącym np.
miodem,
syropem z agawy, golden
syrupem,
ksylitolem (użyłam właśnie
ksylitolu),
stewią itp. Zmiany te nie będą miały wpływu na konsystencję deseru, natomiast będą miały wpływ na jego smak. Poniżej podaję desernik w wersji zmodyfikowanej, oryginał na blogu mojewypieki .Składniki na spód:170 g
ciasteczek maślanych70 g
masła, roztopionego
Ciasteczka rozdrobnić nożami w robocie kuchennym na pył. Dodać roztopione
masło, wymieszać.Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (niekoniecznie). Na dno formy wyłożyć masę
ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.Składniki na masę jaglaną:pół szklanki surowej
kaszy jaglanej1 szklanka wrzącej
wodyszczypta
soli1 -2 puszki
mleka kokosowego (schłodzonego min. 12 h w lodówce)*pół szklanki
jogurtu naturalnegopół szklanki
ksylitolu (ew. drobnego
cukru do wypieków)1/2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
cukier waniliowy1,5 łyżki
żelatyny w proszku /lub 5 listków żelatyny/1/4 szklanki
wody8 dużych
truskawek (świeżych) - opcjonalniedo podania - domowa frużelina truskawkowaWykonanie:UWAGA:
mleko kokosowe w puszce należy włożyć do lodówki odpowiednio wcześnie, by oddzieliła się część stała od części płynnejOdmierzyć
kaszę, umyć na durszlaku. Przelać wrzątkiem. Do garnuszka z wrzącą
wodą wsypać
kaszę, dodać
sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować pod pokrywką, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała
woda odparuje (niekiedy cała
woda zostanie wchłonięta wcześniej, po 8-10 minutach, to zależy, trzeba sprawdzić). Odstawić nie odkrywając pokrywki, żeby
kasza "doszła". Nieco przestudzić. Zmiksować w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy. Żyrafa raczej się nie sprawdza.W międzyczasie
żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej
wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać, do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali). Uwaga:
żelatyny nie można doprowadzić do wrzenia - straci swoje właściwości żelujące. Lekko przestudzić.Schłodzone
mleko kokosowe w puszcze ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć,
wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna, można ją wykorzystać np. do koktajlu ze
szpinakiem, zamiast
wody). Z puszki wyjąć pozostałą gęstą
śmietankę kokosową. Z jednej puszki
mleka uzyskałam 260 g gęstego kremu. To zależy jednak od producenta. Niekiedy mogą być potrzebne dwie puszki.Do misy malaksera (ze zmiksowaną
kaszą) dodać gęstą masę
kokosową,
jogurt naturalny,
ksylitol lub drobny
cukier do wypieków, ekstrakt z
migdałów lub
wanilię. Zmiksować do połączenia. Dodać rozpuszczoną
żelatynę i zmiksować. Otrzymana mikstura będzie dość rzadka.Przygotowaną masę przelać do tortownicy, na spód z
ciasteczek - delikatnie, szczególnie na początku. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy deser zacznie tężeć w jego środek, wokół brzegów foremki włożyć
truskawki, w całości. Schłodzić w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia masy, przez kilka godzin.Przed podaniem na sernik wyłożyć frużelinę
truskawkową.* w oryginale jest 250 ml
śmietanki kokosowej

