Wykonanie
Składniki:1
cebula (użyłam czerwonej)1 ząbek
czosnkuokoło 300 g
fasolki szparagowejokoło 200 g
zielonego groszkuokoło 300 g
świeżego szpinaku1
cukinia1 łyżka
oliwy z oliwek3 łyżki
serka koziego do smarowania2 łyżki pesto*
sól,
pieprzłyżeczka suszonej
bazyliiświeżo starty
parmezan i świeża
bazyliaulubiony
makaron*pesto najlepiej przygotować samemu: pęczek świeżej
bazylii + mały kawałek
parmezanu + łyżka
orzeszków pinii + 2 łyżki
oliwy z oliwek i dokładnie zblendować lub rozetrzeć w moździerzu. Możecie też użyć pesto np. z tych przepisów: kilk.Przygotowanie:Najpierw przygotujmy warzywa:
cebulę drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy;
cukinię kroimy w półplasterki; od
fasolki odkrawamy twarde końcówki i kroimy na 2-3 części,
szpinak dokładnie myjemy i obcinamy twarde łodygi.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
cebulę,
czosnek i smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy
fasolkę i smażymy około 3 minut. Po tym czasie dodajemy
cukinię i
groszek, smażymy kolejne 3-4 minuty.Warto w międzyczasie zacząć gotować już
makaron i w razie potrzeby podlewać warzywa lekko
wodą z gotowania
makaronu.Kiedy
fasolka i
cukinią już lekko zmiękną dodajemy
serek kozi oraz pesto i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i suszoną
bazylią. Podlewamy około 1/3 kubka
wody z gotowania
makaronu – sprawi ona że sos będzie kremowy, dokładnie mieszamy i gotujemy do czasu kiedy warzywa będą praktycznie miękkie, ale nadal jędrne – max kilka minut. Na koniec dodajemy
szpinak, gotujemy jeszcze około 1 minuty aż
szpinak zwiędnie.Na koniec do sosu dodajemy ugotowany al dente
makaron, dokładnie mieszamy żeby
makaron wchłonął sos, posypujemy
parmezanem bazylią i zajadamy 🙂Uwagi:Bardzo ważne jest dodanie do sosu
wody z gotowania
makaronu, ona naprawdę łączy to danie.Jeśli użyjemy delikatnego
serka koziego, na prawdę nie dominuje on w tym daniu i można spokojnie serwować je nawet osobom które za posmakiem
sera koziego nie przepadają.Poza sezonem możemy użyć
groszku mrożonego i
mrożonego szpinaku (
szpinak wtedy dodajemy wcześniej do warzyw) lub też nawet mrożonej
fasolki.