ßßß Cookit - przepis na KREM I CHŁODNIK Z CUKINII I BAZYLII

KREM I CHŁODNIK Z CUKINII I BAZYLII

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję „dwie zupy w jednej”. Najpierw gotujemy tradycyjny krem z cukinii (na gorąco), potem część odlewamy, chłodzimy, mieszamy z kefirem i mamy gotowy chłodnik.
Ta wersja kremu z cukinii różni się od podawanej przeze mnie wcześniej . Jest to nadal bardzo lekka zupa, ale tym razem pachnąca pięknie bazylią.
Pomimo, że na mojej liście „zup na zimno” dalej będzie „królował” chłodnik ogórkowy, cieszę się, że poznałam nowy smak. Rodzinny test także wypadł pozytywnie :)
Przepis na chłodnik zaczerpnęłam z najnowszego numeru miesięcznika „Kuchnia”.
Uwaga:)
Jeśli chcemy część zupy zachować na później radzę ją zawekować .
Składniki:
2 duże zielone cukinie (ze skórką)
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
5 łyżek posiekanych liści bazylii
1 litr rosołu (bez tłuszczu)
6-8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka tartego parmezanu
1/2 litra kefiru/jogurtu/maślanki/zsiadłego mleka
sól, pieprz
sok z cytryny
Wykonanie:
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić pokrojone cebule i czosnek i smażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojone w dużą kostkę cukinie, zalać rosołem i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
W malakserze zmiksować pozostałą oliwę razem z bazylią i parmezanem. Odlać 3-4 łyżki sosu bazyliowego, a resztę wlać do zupy i ponownie zagotować.
Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli jest zbyt gęsta można dolać odrobinę przegotowanej wody.)
Wersja gorąca:
Podawać od razu pokropioną sosem bazyliowym.
Wersja chłodna:
Zupę schłodzić w lodówce. Wymieszać z kefirem (2 porcje kremu cukiniowego + 1 porcja kefiru). Ponownie schłodzić. Podawać posypaną posiekaną bazylią lub natką.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/04/krem-i-chlodnik-z-cukinii-i-bazylii