Włoska zupa minestrone zainspirowała mnie do tego makaronu. Parujący talerz pasty z warzywami to było to czego potrzebowałam wczoraj po przyjściu do domu, zziębnięta, zmoknięta a w lodówce jakby nie za wiele. Ale jak wiadomo potrzeba jest matka wynalazków więc wzięłam to co było i wyszło co wyszło. I szybko zniknęło:)Składniki:200 g ulubionego makaronu1 mała cukinia1 mała czerwona papryka1 cebula1 ząbek czosnku100 ml śmietankikilka listków bazyliiparmezan do posypaniasól, pieprzoliwa1/4 szklanki białego wytrawnego winaMakaron ugotować al dente. W tym czasie podsmażyć na oliwiecebulę, czosnek, cukinię i paprykę. Dodać wino oraz śmietankę i dusić wszystko razem, aż płyn się zredukuje o połowę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odcedzony makron i dokładnie wszystko wymieszać. Posypać parmezanem i bazylią i natychmiast podawać.Smacznego:)