ßßß
Składniki:250 g mięsa mielonego wołowego300 g pieczarek300 g fasolki szparagowejbiała część pora1 marchewka4 ząbki czosnku1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego do smażenia)2 łyżki oleju sezamowegookoło 5 łyżek sosu sojowegookoło 2 cm kawałek imbiru1 papryczka chilli1 łyżeczka mielonej kolendrydodatki: makaron ryżowy ewentualnie ryżdo podania: kiełki, uprażony lekko sezam, świeża kolendra, sok z 1/2 limonkiPrzygotowanie:Najpierw przygotowujemy warzywa: marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce warzywnej o grubych oczkach; pieczarki myjemy i również ścieramy na tarce. Pora dokładnie myjemy, przekrawamy na 4 części wzdłuż i następnie szatkujemy w drobne paseczki. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na około 3-4 części. Czosnek, imbir i chilli drobno siekamy.Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pora, marchewkę, imbir, czosnek oraz chilli. Wszystko smażymy około 2-3 minut aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć (ale nie powinny się zrumienić). Następnie dodajemy mięso, połowę sosu sojowego, olej sezamowy oraz mieloną kolendrę i znowu smażymy, tym razem aż mięso przestanie być czerwone. Dodajemy pieczarki i fasolkę i smażymy jeszcze około 5 – 10 minut – pieczarki powinny puścić całą wodę i ją odparować, a fasolka lekko zmięknąć ale nadal pozostać jędrna. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku sosem sojowym.Podajemy wymieszane z makaronem azjatyckim albo po prostu z ryżem. Danie posypujemy kiełkami, sezamem, świeżą kolendrą i obowiązkowo skrapiamy sokiem z limonki.Uwagi:Można użyć innego rodzaju mięsa, albo nawet pokrojonego w kostkę kurczaka lub tofu.Ja dałam 1 papryczkę chilli i danie było dość pikantne, jeśli lubicie bardziej lub mniej ostre smaki, dostosujcie ilość papryczki.