ßßß Cookit - przepis na Amarantus - poznaj zboďż˝e XXI wieku

Amarantus - poznaj zbo�e XXI wieku

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne ziarno z Ameryki Środkowej
Bardziej znamy go jako szarłat, nazwa amarantus nadal brzmi u nas nieco egzotycznie. Mimo licznych właściwości, nie zdobył jeszcze dużej popularności - w sklepach produkty z jego udziałem nadal są obecne głównie na półkach ze zdrową żywnością.
To roślina uprawna z rodziny szarłatowatych, której ojczyzną jest prawdopodobnie Ameryka Środkowa. Jej dobra sława jednak rozpowszechniła się i obecnie uprawia się ją w różnych zakątkach świata. Pod wieloma względami znacznie przewyższa bardziej popularną pszenicę. Ze względu na bogaty skład i cenne właściwości często nazywa się ją „zbożem XXI wieku”.
W kuchni możemy wykorzystać ją na wiele sposobów, zarówno do dań na słodko, jak i na wytrawnie. To polecany dodatek do licznych potraw - m.in. naleśników, placków, ciast, ciastek, sałatek, kotletów i jogurtów.
Amarantus - cudowne ziarno
Bogaty skład i cenne właściwości
- nie zawiera glutenu;
- to doskonałe źródło błonnika;
- zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, dlatego chętnie spożywają go wegetarianie;
- to cenne źródło żelaza - zawiera go kilkakrotnie więcej niż szpinak;
- posiada duże ilości magnezu;
- zawiera więcej wapnia niż mleko;
- ma sporo skwalenu, dzięki czemu posiada właściwości przeciwutleniające.
Przepis na placki z amarantusa
Potrzebne składniki:
- 25 dag ziaren amarantusa
- 5 dag mąki z amarantusa (dałam więcej)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 1 cebula (10 dag)
- 3 łyżki posiekanych ziół (natka; szczypiorek; tymianek)
- oliwa
Sposób przygotowania:
Zagotować bulion. Ziarna amarantusa podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć do bulionu i doprowadzić do wrzenia. Gotować na słabym ogniu 15 minut. Następnie przykryć, zdjąć z ognia i dostawić do napęcznienia i ostudzenia. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Jajka ubić widelcem, dodać razem z mąką do ostudzonych ziaren amarantusa. Wymieszać.
Dodać pokrojoną cebulę i zioła, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, układać porcje ciasta i smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Ciepłe podawać z sosem.
Autor przepisu: zjedz_mnie
Zobacz także:
Amarantusowa owsianka z bananem
Ciasto bananowe z amarantusem
Kasza jaglana z amarantusem zapiekana z jabłkami
INTENSON Amarantus ziarno 500g Amarello Amarantus ekspando... VIVIO Amarantus ziarno 500g
źródło: Okazje.info
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,20127550,amarantus.html