ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Lekkie naleśniki z pieczarkami. Tym razem w kuchni pachnie tymiankiem.
Składniki ciasta naleśnikowego:
1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1 jajko
1 szklanka mleka
około 1/2 szklanki wody
2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
1/4 łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Składniki farszu:
0,5 kg małych pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
czubata łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
3 czubate łyżki siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
3/4 szklanki bulionu warzywnego
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie farszu:
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Cebulę i czosnek szatkujemy, wrzucamy na dużą patelnię, solimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli.
Do cebuli dodajemy pieczarki, całość mieszamy i razem podsmażamy około 10 minut.
Dodajemy tymianek, lubczyk, pietruszkę, bulion, pieprz oraz sól do smaku.
Całość dusimy pod przykryciem 15 minut.
Wykonanie naleśników:
Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy około 4 minuty. Ilość wody musi być taka, aby naleśniki miały odpowiednią konsystencję, tzn powinny się łatwo rozprowadzać na patelni.
Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Czasami pierwszy naleśnik lekko przykleja się do patelni. Aby temu zapobiec, można przesmarować ją niewielką ilością oleju. Można użyć do tego celu pędzelka kuchennego. Kolejne naleśniki już nie przywierają.
Do środka naleśników nakładamy farsz. Podajemy od razu.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/06/nalesniki-z-pieczarkami.html