Wykonanie
Lekkie naleśniki z
pieczarkami. Tym razem w kuchni pachnie
tymiankiem.
Składniki ciasta naleśnikowego:1,5 szklanki
mąki3 łyżki
oleju1
jajko1 szklanka
mlekaokoło 1/2 szklanki
wody2 czubate łyżki siekanej
natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)1/4 łyżeczki
soli1/4 płaskiej łyżeczki
pieprzuSkładniki farszu:0,5 kg małych
pieczarek2
cebule3 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwyczubata łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki suszonego
lubczyku3 czubate łyżki siekanej
natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)3/4 szklanki
bulionu warzywnego1/4 płaskiej łyżeczki
pieprzusól do smakuPrzygotowanie farszu:
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Cebulę i
czosnek szatkujemy, wrzucamy na dużą patelnię, solimy i podsmażamy na
oliwie do zeszklenia
cebuli.Do
cebuli dodajemy
pieczarki, całość mieszamy i razem podsmażamy około 10 minut.Dodajemy
tymianek,
lubczyk,
pietruszkę,
bulion,
pieprz oraz
sól do smaku.Całość dusimy pod przykryciem 15 minut.Wykonanie naleśników:Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy około 4 minuty. Ilość
wody musi być taka, aby naleśniki miały odpowiednią konsystencję, tzn powinny się łatwo rozprowadzać na patelni.Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki
czemu nie muszę smarować patelni
olejem. Czasami pierwszy naleśnik lekko przykleja się do patelni. Aby temu zapobiec, można przesmarować ją niewielką ilością
oleju. Można użyć do tego celu pędzelka kuchennego. Kolejne naleśniki już nie przywierają.Do środka naleśników nakładamy farsz. Podajemy od razu.Smacznego :)