ßßß Cookit - przepis na Krokiety z warzywami

Krokiety z warzywami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na lekkie i aromatyczne danie fit - krokiety z warzywami.
Bez panierki i z niewielką ilością zdrowej oliwy do podsmażenia warzyw. Zdrowo i kolorowo :)
Składniki farszu:
2 cebule
1 ząbek czosnku
kawałek pora (około 5 cm)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki
1 mała cukinia
250 g pieczarek
sól do smaku
pieprz
1 czubata łyżeczka tymianku
1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki
1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżeczki sosu sojowego
Składniki ciasta (na 6 dużych naleśników):
1 jajko
200 g mąki
2 łyżki oleju
odrobina soli
pieprz
1 łyżeczka suszonej pietruszki
150 ml mleka
90 ml wody
Wykonanie farszu:
Cebulę, czosnek i pora drobno kroimy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy 5 minut na oliwie.
Dodajemy pokrojoną w krótkie słupki marchewkę i całość podsmażamy do momentu aż marchewka będzie lekko miękka (trwa to około 5 minut).
Dodajemy cukinię pokrojoną w krótkie słupki, pieczarki pokrojone na plasterki, pieprz, sól, tymianek, pietruszkę, lubczyk i całość podsmażamy aż cukinia będzie miękka, lecz nie rozgotowana. Farsz od czasu do czasu mieszamy.
Podczas podsmażania, na 5 minut patelnię można przykryć pokrywką. Dzięki temu warzywa szybciej zmiękną.
W międzyczasie dodajemy sos sojowy i całość dokładnie mieszamy.
Wykonanie krokietów:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i całość miksujemy. Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby łatwo rozprowadzało się cienką warstwą na patelni.
Naleśniki smażymy z obu stron, na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie musimy używać tłuszczu.
Po usmażeniu naleśników, zawijamy krokiety.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy najpierw brzegi (lewy i prawy), a następnie górę i dół.
Tak przygotowane krokiety kładziemy na gorącej patelni (ja wykorzystałam patelnię grillową) i bez dodatku tłuszczu chwilę z obu stron podpiekamy. Dzięki temu utrwalimy ich kształt.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/10/krokiety-z-warzywami.html