Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na lekkie i aromatyczne danie fit - krokiety z warzywami.Bez panierki i z niewielką ilością zdrowej
oliwy do podsmażenia warzyw. Zdrowo i kolorowo :)
Składniki farszu:2
cebule1 ząbek
czosnkukawałek
pora (około 5 cm)4 łyżki
oliwy z oliwek2
marchewki1 mała
cukinia250 g
pieczareksól do smaku
pieprz1 czubata łyżeczka
tymianku1 czubata łyżeczka
suszonej pietruszki1 czubata łyżeczka suszonego
lubczyku2 łyżeczki
sosu sojowegoSkładniki ciasta (na 6 dużych naleśników):1
jajko200 g
mąki2 łyżki
olejuodrobina
solipieprz1 łyżeczka
suszonej pietruszki150 ml
mleka90 ml
wodyWykonanie farszu:
Cebulę,
czosnek i
pora drobno kroimy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy 5 minut na
oliwie.Dodajemy pokrojoną w krótkie słupki
marchewkę i całość podsmażamy do momentu aż
marchewka będzie lekko miękka (trwa to około 5 minut).Dodajemy
cukinię pokrojoną w krótkie słupki,
pieczarki pokrojone na plasterki,
pieprz,
sól,
tymianek,
pietruszkę,
lubczyk i całość podsmażamy aż
cukinia będzie miękka, lecz nie rozgotowana. Farsz od czasu do czasu mieszamy.Podczas podsmażania, na 5 minut patelnię można przykryć pokrywką. Dzięki temu warzywa szybciej zmiękną.W międzyczasie dodajemy
sos sojowy i całość dokładnie mieszamy.Wykonanie krokietów:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i całość miksujemy. Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby łatwo rozprowadzało się cienką warstwą na patelni.Naleśniki smażymy z obu stron, na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki
czemu nie musimy używać tłuszczu.Po usmażeniu naleśników, zawijamy krokiety.Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy najpierw brzegi (lewy i prawy), a następnie górę i dół.Tak przygotowane krokiety kładziemy na gorącej patelni (ja wykorzystałam patelnię grillową) i bez dodatku tłuszczu chwilę z obu stron podpiekamy. Dzięki temu utrwalimy ich kształt.Smacznego :)