Wykonanie
Kasza jaglana zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych: duże ilości błonnika i
białka, witaminy z grupy B i witaminę E, żelazo, magnez, fosfor, mangan, potas, wapń i cynk. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku, nadaje się idealnie dla dzieci i niemowląt. Poprawia przemianę materii i tym samym ułatwia odchudzanie.
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która wpływa korzystnie na stawy, a także wygląd skóry, paznokci i włosów. Do tego oczyszcza organizm z toksyn, dlatego powinniśmy ją jeść podczas jakichkolwiek infekcji.Dzisiaj proponuję kotleciki jaglane z
szynką, idealne jako dodatek do obiadu albo na kolację. Na zimno też są dobre :)
Składniki (na ok. 20 kotlecików)1 szklanka
kaszy jaglanej (po ugotowaniu - ok. 2 szklanki)1 średnia
cebulapół pęczka
natki pietruszkikilka plasterków
chudej szynki2
jajkapół szklanki
mąki orkiszowej typ 7002 łyżki
mlekasól morska ziołowa,
pieprzPrzygotowanie:1.
Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą
wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 1 szklankę
kaszy zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15-20 minut (do miękkości).
Kaszę studzimy.2.
Cebulkę kroimy drobno i przysmażamy. Również studzimy i razem z drobno posiekaną
pietruszką i
szynką dodajemy do
kaszy.3. Przygotowujemy w drugiej misce masę z
jajek i
mąki (dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek). Jeśli masa wyda nam się bardzo gęsta, to możemy dodać 2 łyżki
mleka. Masę wlewamy do pozostałych składników. Przyprawiamy
solą morską ziołową (ok. 1 łyżeczka) i szczyptą
pieprzu. Całość mieszamy, w rękach formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy i smażymy na patelni z obu stron na minimalnej ilości
oleju. Nie potrzeba długo smażyć, bo chodzi tylko o ścięcie się
białka.Smacznego!