Wykonanie
Każdy kto chce dostarczyć swojemu organizmowi bomby witaminowej powinien skusić się na dodanie do swojego codziennego jadłospisu
kaszy jaglanej, pod jakąkolwiek postacią.Oprócz witamin i minerałów
kasza jaglana zawiera także krzemionkę, która występuje bardzo rzadko w innych produktach, a która doskonale wpływa na włosy, paznokcie, skórę i zęby. Potrawy przygotowane z
kaszy jaglanej są lekkostrawne i nie zawierają glutenu.Dlatego po spożyciu posiłku z zawartością tejże
kaszy na pewno nie będziemy czuli się wzdęci i ociężali. Pyszne są sałatki z dodatkiem
kaszy jaglanej i nie mniej pyszne - kotleciki - u mnie z dodatkiem
chudej szynki i
zielonej papryki. Bardzo smaczne są gorące, prosto z patelni, ale i na zimno nie
tracą swoich walorów
smakowych.Polecam :)
Składniki:3/4szkl
kaszy jaglanej2 średnie
cebule1
zielona papryka15-20 dkg
chudej szynkiłyżka
mąki kukurydzianej2 całe
jajkasólpieprz ziołowymajeranektymianekkoperek lub
natka pietruszkiolejWykonanie:
Zaczynamy od pozbawienia
kaszy charakterystycznej goryczki. W tym celu wsypujemy ją na sitko, przelewamy zimną, bieżącą
wodą i następnie wrzątkiem. Przekładamy
kaszę do garnka i zalewamy podwójną ilością
wody - jeśli
kaszy było 3/4 szklanki -
wody musi być 1,5szkl. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut nie mieszając. Po tym czasie
kasza powinna wchłonąć płyn i być już miękka. Po ugotowaniu
kaszę przekładamy do dużej miski. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość
oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę, chwilę podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę
szynkę oraz
paprykę. Całość chwilę smażymy. Po usmażeniu przekładamy wszystko do naszej miski z
kaszą. W małej miseczce rozbijamy 2
jajka, dodajemy łyżkę
mąki kukurydzianej i mieszamy.Przelewamy masę do
kaszy, i doprawiamy:
solą,
pieprzem ziołowym,
majerankiem, odrobiną
tymianku i
koperkiem lub
natką. Mieszamy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręczniczek, żeby pozbyć się z kotletów tłuszczu, na którym smażyliśmy.