Wykonanie
Kiedyś na blogu był już przepis na kotleciki jaglane z
szynką - przy tym przepisie przeczytasz o właściwościach prozdrowotnych
kaszy jaglanej, zwanej "królową wszystkich
kasz". Dzisiaj wersja podobna, ale wegetariańska :) Placuszki z
cukinią bardzo przypadły do gustu mojej 2-letniej córeczce :)
Składniki:3/4 szklanki
kaszy jaglanej1 mała
cukinia1
cebula2
jajka2 łyżki
mąki kukurydzianej (może być też gryczana, jaglana, sojowa lub inna bezglutenowa)2 łyżki
skrobi kukurydzianejsól morska ziołowa,
pieprz do smakuPrzygotowanie:1.
Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą
wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 3/4 szklanki
kaszy zalewamy 1,5 szklankami wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości).
Kaszę studzimy.2.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a
cebulę bardzo drobno kroimy (ja to robię blenderem). Mieszamy dokładnie z ostudzoną
kaszą, doprawiamy
solą morską ziołową (1 płaska łyżeczka) i szczyptą
pieprzu.3. Do osobnej miseczki wbijamy 2 całe
jajka i roztrzepujemy widelcem. Następnie wsypujemy
mąkę oraz
skrobię i dokładnie mieszamy do jednolitej masy (tak żeby nie było grudek). Masę łączymy z wcześniej wymieszaną
kaszą z
cukinią. Nakładane łyżką placuszki smażymy na patelni na średnim ogniu, przekładając na drugą stronę tylko raz (ok. 4-5 minut z każdej strony).