Wykonanie
Placuszki jaglane to jeden z moich ulubionych szybkich obiadów. Nadają się świetnie na piknik lub na podróż - są wygodne w obsłudze i nie brudzące ;) No i dzieci je uwielbiają :) Dobrze też smakują podane z jakąś surówką i sosem/dipem.
Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej1 mała
czerwona papryka2 średnie
jabłka1 średnia
cebula2
jajka3 łyżki
mąki ryżowej3 łyżki
skrobi kukurydzianejsól morska,
pieprz do smaku
olej kokosowy rafinowany do smażenia (moim zdaniem najlepszy do smażenia placków, gdyż nie "wsiąka" w placki i dzięki temu nie są tłuste) - wystarczą ok. 2 łyżki, aby usmażyć wszystkie plackiPrzygotowanie:1.
Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą
wodą, następnie przelać wrzątkiem.
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklanki wrzątku (można osolić 1 płaską łyżeczką
soli morskiej) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.20-25 minut (do miękkości).
Kasza powinna wchłonąć ca łą
wodę. Pozostawiamy do ostygnięcia.2.
Jabłka (obrane) ścieramy na tarce o grubych oczkach, a
cebulę i
paprykę miksujemy w blenderze (jak najdrobniej się da). Mieszamy dokładnie z ostudzoną
kaszą, doprawiamy sol ą morską
ziołową (ok. ¾ łyżeczki) i szczyptą
pieprzu. Warto spróbować masę (przed dodaniem masy jajecznej) i doprawić po swojemu :)3. Do osobnej miseczki wbijamy 2 całe
jajka i roztrzepujemy widelcem, wsypujemy
mąkę oraz
skrobię i dokładnie mieszamy do jednolitej masy (tak żeby nie było grudek). Masę łączymy z wcześniej wymieszaną
kaszą z pozostałymi składnikami. Nakładane łyżką placuszki smażymy na patelni na średnim ogniu, przekładając na drugą stronę tylko raz (ok. 4-5 minut z każdej strony).