Kotleciki rybne są doskonałą alternatywą dla tych, którzy już się troszkę znudzili rybą pieczoną w folii ;) Już kiedyś na blogu umieściłyśmy kotleciki z łososia . Dzisiaj w wersji bezglutenowej, bo otręby zastąpiłam kaszą jaglaną.Składniki (ok. 12 szt.)1 puszka tuńczyka w sosie własnym1/2 szklanki kaszy jaglanej2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 jajko2 łyżki skrobi kukurydzianej1 łyżka mąki ryżowej1/2 łyżeczki soli morskiejziołowejszczypta pieprzuząbek czosnkuPrzygotowanie:1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości). Kaszę studzimy.2. Do ostudzonej kaszy dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy solą morskąziołową i pieprzem. Całość mieszamy. Warto spróbować czy odpowiednio doprawiliśmy przed dodaniem jajka i mąki.3. W miseczce roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy skrobię, mąkę i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Wlewamy masę jajeczną do kaszy z tuńczykiem. Dokładnie wszystko ponownie mieszamy.4. Formujemy małe kulki i je lekko spłaszczamy. Kotleciki smażymy krótko na patelni, do momentu aż się ładnie zarumienią.