Wykonanie
Kulinarna wieża Eiffla. :)O
kaszy jaglanej niejednokrotnie wspominałyśmy na blogu. Przypomnę, że zawiera ona mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych: duże ilości błonnika i
białka, witaminy z grupy B i witaminę E, żelazo, magnez, fosfor, mangan, potas, wapń i cynk. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku, nadaje się idealnie dla dzieci i niemowląt. Poprawia przemianę materii i tym samym ułatwia odchudzanie.
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która wpływa korzystnie na stawy, a także wygląd skóry, paznokci i włosów. Do tego oczyszcza organizm z toksyn, dlatego powinniśmy ją jeść podczas jakichkolwiek infekcji. No i świetnie komponuje się ze
szpinakiem.;)
Składniki:3/4 szklanki
kaszy jaglanejcebulka3 ząbki
czosnku2
jajka3 łyżki
mąki sojowej (może być też ryżowa, kukurydziana)2 łyżki
skrobi kukurydzianej1 łyżka
oleju450g
szpinaku mrożonego2 łyżki
śmietanki owsianejząbek
czosnkusól morska ziołowa,
pieprzPrzygotowanie:
Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą
wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 3/4 szklanki
kaszy zalać 1,5 szklankami wrzątku (można lekko osolić) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości).
Kaszę ostudzić.
Cebulkę pokroić w kostkę, 2 ząbki
czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać dokładnie z ostudzoną
kaszą. Doprawiamy
solą morską i
pieprzem.Do osobnej miseczki wbić 2 całe
jajka i roztrzepać widelcem. Następnie wsypać
mąkę oraz
skrobię i dokładnie wymieszać do jednolitej masy (tak żeby nie było grudek). Masę połączyć z
kaszą.Rozgrzać
olej na patelni,nakładane łyżką placuszki smażyć na patelni na średnim ogniu, przekładając na drugą stronę tylko raz (ok. 4-5 minut z każdej strony).
Szpinak rozmrozić w garnuszku, odparować nadmiar
wodyDodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
śmietankę,
sól morską,
pieprz i wymieszać.Placki układać na talerzu na przemian ze
szpinakiem.