ßßß
Wszyscy wiedzą już chyba, jak zdrowa jest kasza jaglana , można jednak dodać do niej to i owo, by była jeszcze zdrowsza. Zanim pojawią się na moich grządkach nowalijki posiane czy zasadzone, korzystam z dobroci dzikich chwastów, które wczesną wiosną są bogate w witaminy i mikroelementy. Tym razem dodałam ich nieco do młodego szpinaku kupionego na targu. Wykorzystałam spore już liście pokrzywy, kwitnącą na biało gwiazdnicę o lekko orzechowym smaku i pachnący czosnkiem czosnaczek ( na zdjęciu jako dekoracja ) a także nieco krwawnika o smaku zbliżonym do szczypiorku. Dodało to szpinakowi lekkości i sporo walorów zdrowotnych.kasza jaglana w woreczkach ( miałam firmy Cenos)ok. 30 dkg młodego szpinakukubek młodych pokrzyw ( górne pędy i liście)garść pędów gwiazdnicypo kilka liści czosnaczka i krwawnikamała cebulasól morska ( też Cenos)pieprz, gałka muszkatołowaolej do smażenianieco bulionu warzywnegoSzpinak umyłam, zioła też, zmieniając kilka razy wodę. Osuszyłam na sicie.Kaszę jaglaną ugotowałam według przepisu .Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, po chwili dodałam czosnaczek i krwawnik, przesmażyłam chwilę. Wrzuciłam etapami szpinak ( szybko się kurczy), potem pokrzywę i gwiazdnicę, smażyłam aż zmiękły. Podlałam kilkoma łyżkami bulionu warzywnego, doprawiłam solą morską z młynka , pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.Na koniec wszystko zmiksowałam i zmieszałam z kaszą jaglaną. Wyszło pyszne wiosenne danie, pełne witamin, które smakowało wszystkim domownikom.Smacznego !