Wykonanie

Będąc ostatnio w sklepie, nie związanym z żywnością (bynajmniej tak mi się wydawało)zauważyłem na półce ziarna
amarantusa, jako że jakiś czas temu czytałem sporo o tym zbożu, postanowiłem je kupić by sprawdzić czy potrawy z
amarantusa będą smakowały moim kochanym rozrabiakom. Może najpierw przedstawię kilka informacji o
amarantusie :Pod względem odżywczym
amarantus jest najbardziej wartościowym ze zbóż, ale jest też zbożem najmniej znanym. W Ameryce uprawiany jest od
trzech tysięcy lat. Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków, jednak w przeciwieństwie do
kukurydzy i
ziemniaków nie przyjął się w Europie od razu po podboju Ameryki.Ziarno
amarantusa jest pod wieloma względami wyjątkowe. Zawiera więcej
białka niż pozostałe zboża, a jednocześnie jest to
białko o najwyższej wśród zbóż wartości odżywczej, gdyż w jego składzie znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne, których głównym źródłem w naszej diecie pozostaje
białko zwierzęce. Ze względu na pełny garnitur aminokwasów,
amarantus zalecany jest w diecie wegetariańskiej, a ze względu na to, że nie zawiera
białek glutenowych jest najlepszym zbożem dla osób uczulonych na gluten. I dodatkowo, żadne inne zboże nie zawiera tylu makro i mikroelementów co
amarantus.

-
amarantus zawiera więcej wapnia niż :
mleko,
mięso i inne zboża– w
amarantusie znajdziemy więcej magnezu niż w
czekoladzie– w
szpinaku znajduje się mniej żelaza niż w ziarnach
amarantusaAle koniec już tej pisaniny trzeba zabrać się do przygotowania plackówSkładniki:ziarna
amarantusa – 200 g
bulion warzywny – 2 szklanki (w ostateczności może być z kostki)
jajka – 2 szt.
cebula – 1 dużaświeże sioła np.
natka pietruszkimąka owsiana – do zagęszczenia ciastaWykonanie:ziarna
amarantusa lekko podsmażamy na suchej patelnipodsmażona ziarna dodajemy do
bulionu i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minutugotowane ziarna przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia i ostudzeniakroimy w drobną kostkę
cebulę oraz
zioła,do ostudzonych ziaren dodajemy
jajka, pokrojoną
cebulę i
zioła, wszytko razem miksujemy i dodajemy ok. 2 łyżek
mąki ziemniaczanej do uzyskania konsystencji ciasta na placki ziemniaczane ( ilość
maki może być inna w zależności od ziaren, czasem nie jest potrzebna w ogóle) a następnie dokładnie miksujemy na patelnie dodajemy łyżkę
oliwy i rozgrzewamy, następnie nakładamy porcję ciasta i smażymy z każdej strony na małym ogniuSmacznego !!