Wykonanie
Mała odmiana.Odpoczywamy od
mięsa.Robimy
rybę i to jaką?...
Rybę w cieście.Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej
ryby ( my mamy
polędwiczki z
mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-
przyprawa do ryb i
olej - tylko tyle, aby przyprawić
rybęa na ciasto:-1,5 szklanki
mąki-150 ml
mleka-2
jajka-2 łyżki
oleju-
pieprz ziołowy-warzywko-0,5
cebuli-1 dkg
drożdży-0,5 łyżeczki
cukru-1 łyżka
wodyRybę z obu stron posypujemy
przyprawą do ryb i skrapiamy
olejem.Odstawiamy na 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy ciasto.W szklance rozcieramy
drożdże z
cukrem i łyżką ciepłej
wody.Nie muszą rosnąć.
Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
mleko,
jajka,
olej i
drożdże.Miksujemy.
Dodajemy drobno pokrojoną
cebulkę i
przyprawy do smaku.Mieszamy i ciasto mamy gotowe.
Na patelni z
olejem smażymy na rumiano z obu stron
rybę.
Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie.Polewamy wszystkie filety częścią ciasta tak, aby spłynęło na patelnię i czekamy chwilę,aby się zapiekło.Odwracamy filety
ciastem do
spodu i ponownie polewamy
rybę.
Smażymy na wolnym ogniu, kilka
razy obracając.
Ryba jest gotowa.Świetnie smakuje z
ziemniakami z
sosem pomidorowym i surówką z
białej kapusty.
Smacznego!