Wykonanie

Pomysł na muffinki pojawił się już rok temu, ale teraz - z racji sezonu na
szpinak, przepis powrócił. Podrzuciła mi go Ania - wielkie dzięki! Moje dzieci je uwielbiają. A. Tylko podczas dobierania składników dobrze jest wziąć wyrazisty
ser żółty.Składniki :175g
mąki1 średnia
cebulakilka (3-6) porwanych na kawałki liści
szpinaku (świeży jest dużo smaczniejszy niż mrożony)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
pieprzu1
jajko110 ml
mleka125 g tartego
sera (ostrego/wyrazistego)Wykonanie :Muffinki
szpinakowe robi się tak samo jak wszystkie inne muffinki. Czyli: w jednej misce mieszamy składniki suche, czyli:
mąkę,
proszek do pieczeniapieprzposiekany
szpinakposiekaną
cebulęZaś w drugiej "mokre":
jajkomlekotarty
serNastępnie wszystko szybko razem mieszamy (jak najkrócej) i przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st). I pieczemy ok 20 minut.Muffinki niewiele wyrastają - bo przez
ser są dość ciężkie.Wydrukuj przepis