Wykonanie
PAELLAPaella

1 szkl.
ryżu ,najlepiej arborio lub carneroli1 średnia
cebula2-3 ząbki
czosnku1
czerwona papryka2 szkl.
bulionu warzywnego lub
rybnego ,może być z kostki200 g.
łososia100 g
małży w
oliwie ( mała puszka)1 świeży
pomidor6-7
suszonych pomidorów1/2 szkl
zielonego groszku świeżego , mrożonego lub z puszkikilka
oliwek bez pestek (zielonych z tego przepisu lub czarnych z tego przepisu)1/4 łyżeczki
chili w płatkach1 czubata łyżeczka
kurkumysól,
pieprz do smaku1 łyżka
oleju (najlepiej
ryżowego)
Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w dużą kostkę.
Cebulę drobno posiekać.
Łososia umyć, usunąć ości , pokroić
rybę na 5 cm. kostkę i przyprawić
solą i
pieprzem . Świeżego
pomidora sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić na grube plastry.
Suszone pomidory pokroić na paski,
oliwki na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać
olej i smażyć
paprykę , aż lekko się skarmelizuje.
Paprykę odłożyć i na patelni na małym ogniu udusić
cebulę , dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę. Na patelnię z
cebulą wsypać
ryż i smażyć kilka minut, mieszając aż
ryż stanie się szklisty. Na patelnię wlać gorący
bulion , wymieszany z
kurkumą, dodać
chili w płatkach ,podsmażoną
paprykę,
pomidory ,
oliwki i
groszek . Wymieszać
ryż, na
ryżu ułożyć kawałki
ryby i
małże. Patelnię przykryć i gotować paellę ,nie miesząjąc, przez 20 min. na małym ogniu aż
ryż będzie miękki .Kategoria:ZAPIEKANKIAutor(ka): hit2006 Czas publikacji: sobota, 11 czerwca 2016 15:26OpcjePoleć znajomemu wpis „PAELLA”Polecane wpisyZAPIEKANKA WARZYWNO-RYŻOWAZapiekanka warzywno-ryżowa 200 g
ryżu do risotto (arborio lub carneroli) 1 łyżeczka
kurkumy 1 duża
cukinia 1
papryka czerwona 1 mała puszka
groszku (160 g) 1 maBRUSCHETTABruschetta 6 kromek
pszennego chleba lub
bagietka 6
pomidorów (najlepiej Lima lub San Marzano) 1/2 białej
cebuli 3 ząbki
czosnku 2 łyżki posiekanych zielonych oPASTA ŁOSOSIOWAPasta łososiowa 150 g
wędzonego łososia 1/2 białej
cebuli 5-6
suszonych pomidorów 1 czubata łyżka kremowego
serka np. Philadelphia 1 łyżeczka
keczupu 1/2 łyżecz
Sałatka ryżowa z
indykiemKulinarny aforyzm : Słowo jest ogień – milczenie jest lawa . Cyprian Kamil Norwid Bardzo smaczna i pożywna
sałatka. Na kolację lub szybki lunch. Składniki
sałatka z
rybą wędzonąniedawno spytano mnie, czy chcę spróbować sierpika. nie odmówiłam, mimo iż nie wiedziałam co to. i stałam się posiadaczką
wędzonej ryby o wyjątkowo wrednej paszTrackback