ßßß
1 szkl. ryżu ,najlepiej arborio lub carneroli1 średnia cebula2-3 ząbki czosnku1 czerwona papryka2 szkl. bulionu warzywnego lub rybnego ,może być z kostki200 g. łososia100 g małży w oliwie ( mała puszka)1 świeży pomidor6-7 suszonych pomidorów1/2 szkl zielonego groszku świeżego , mrożonego lub z puszkikilka oliwek bez pestek (zielonych z tego przepisu lub czarnych z tego przepisu)1/4 łyżeczki chili w płatkach1 czubata łyżeczka kurkumysól, pieprz do smaku1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego)Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Łososia umyć, usunąć ości , pokroić rybę na 5 cm. kostkę i przyprawić solą i pieprzem . Świeżego pomidora sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić na grube plastry. Suszone pomidory pokroić na paski, oliwki na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć paprykę , aż lekko się skarmelizuje. Paprykę odłożyć i na patelni na małym ogniu udusić cebulę , dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i smażyć kilka minut, mieszając aż ryż stanie się szklisty. Na patelnię wlać gorący bulion , wymieszany z kurkumą, dodać chili w płatkach ,podsmażoną paprykę, pomidory , oliwki i groszek . Wymieszać ryż, na ryżu ułożyć kawałki ryby i małże. Patelnię przykryć i gotować paellę ,nie miesząjąc, przez 20 min. na małym ogniu aż ryż będzie miękki .Kategoria:ZAPIEKANKIAutor(ka): hit2006 Czas publikacji: sobota, 11 czerwca 2016 15:26OpcjePoleć znajomemu wpis „PAELLA”Polecane wpisyZAPIEKANKA WARZYWNO-RYŻOWAZapiekanka warzywno-ryżowa 200 g ryżu do risotto (arborio lub carneroli) 1 łyżeczka kurkumy 1 duża cukinia 1 papryka czerwona 1 mała puszka groszku (160 g) 1 maBRUSCHETTABruschetta 6 kromek pszennego chleba lub bagietka 6 pomidorów (najlepiej Lima lub San Marzano) 1/2 białej cebuli 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych zielonych oPASTA ŁOSOSIOWAPasta łososiowa 150 g wędzonego łososia 1/2 białej cebuli 5-6 suszonych pomidorów 1 czubata łyżka kremowego serka np. Philadelphia 1 łyżeczka keczupu 1/2 łyżeczSałatka ryżowa z indykiemKulinarny aforyzm : Słowo jest ogień – milczenie jest lawa . Cyprian Kamil Norwid Bardzo smaczna i pożywna sałatka. Na kolację lub szybki lunch. Składnikisałatka z rybą wędzonąniedawno spytano mnie, czy chcę spróbować sierpika. nie odmówiłam, mimo iż nie wiedziałam co to. i stałam się posiadaczką wędzonej ryby o wyjątkowo wrednej paszTrackback