ßßß Cookit - przepis na PAELLA

PAELLA

nazwa

Wykonanie

PAELLA
Paella
1 szkl. ryżu ,najlepiej arborio lub carneroli
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 szkl. bulionu warzywnego lub rybnego ,może być z kostki
200 g. łososia
100 g małży w oliwie ( mała puszka)
1 świeży pomidor
6-7 suszonych pomidorów
1/2 szkl zielonego groszku świeżego , mrożonego lub z puszki
kilka oliwek bez pestek (zielonych z tego przepisu lub czarnych z tego przepisu)
1/4 łyżeczki chili w płatkach
1 czubata łyżeczka kurkumy
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego)
Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Łososia umyć, usunąć ości , pokroić rybę na 5 cm. kostkę i przyprawić solą i pieprzem . Świeżego pomidora sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić na grube plastry. Suszone pomidory pokroić na paski, oliwki na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć paprykę , aż lekko się skarmelizuje. Paprykę odłożyć i na patelni na małym ogniu udusić cebulę , dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i smażyć kilka minut, mieszając aż ryż stanie się szklisty. Na patelnię wlać gorący bulion , wymieszany z kurkumą, dodać chili w płatkach ,podsmażoną paprykę, pomidory , oliwki i groszek . Wymieszać ryż, na ryżu ułożyć kawałki ryby i małże. Patelnię przykryć i gotować paellę ,nie miesząjąc, przez 20 min. na małym ogniu aż ryż będzie miękki .
Kategoria:
ZAPIEKANKI
Autor(ka): hit2006 Czas publikacji: sobota, 11 czerwca 2016 15:26
Opcje
Poleć znajomemu wpis „PAELLA”
Polecane wpisy
ZAPIEKANKA WARZYWNO-RYŻOWA
Zapiekanka warzywno-ryżowa 200 g ryżu do risotto (arborio lub carneroli) 1 łyżeczka kurkumy 1 duża cukinia 1 papryka czerwona 1 mała puszka groszku (160 g) 1 ma
BRUSCHETTA
Bruschetta 6 kromek pszennego chleba lub bagietka 6 pomidorów (najlepiej Lima lub San Marzano) 1/2 białej cebuli 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych zielonych o
PASTA ŁOSOSIOWA
Pasta łososiowa 150 g wędzonego łososia 1/2 białej cebuli 5-6 suszonych pomidorów 1 czubata łyżka kremowego serka np. Philadelphia 1 łyżeczka keczupu 1/2 łyżecz
Sałatka ryżowa z indykiem
Kulinarny aforyzm : Słowo jest ogień – milczenie jest lawa . Cyprian Kamil Norwid Bardzo smaczna i pożywna sałatka. Na kolację lub szybki lunch. Składniki
sałatka z rybą wędzoną
niedawno spytano mnie, czy chcę spróbować sierpika. nie odmówiłam, mimo iż nie wiedziałam co to. i stałam się posiadaczką wędzonej ryby o wyjątkowo wrednej pasz
Trackback
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2016/06/PAELLA.html