ßßß

Wypróbowałam wersję ciasta z truskawkami z lekkim budyniem.. Powiem Wam, że wyszedł wyśmienicie.. Zamiast truskawek można dodać maliny lub morele..2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)250 g masła lub margaryny, zimnego2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekWykonanie ciasta:Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy , dodajemy masło, które siekamy szybko nożem aż do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier i szybko zagniatamy (można również zmiksować w malakserze ja łączyłam składniki ugniatakiem do ziemniaków 🙂 ). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 – 2 łyżki zimnej wody. Ciasto dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy./ można zrobić dzień wcześniej/Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarowujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na który scieramy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 º C przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Delikatna budyniowa pianka:składniki:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowegoPonadto:500 g truskawek lub innych owoców (mogą być mrożone. wówczas ich nie rozmrażamy ich wcześniej)cukier puder do oprószeniaNa podpieczony i wystudzony spód dajemy delikatną masę z ubitych na sztywno białek.do których powoli, łyżka po łyżce wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej, nie przerywając ubijania.Wyrównujemy i układamy truskawki . Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%).
Pieczemy w temperaturze 190 º C przez około 30 – 40 minut. Wyjmujemy, przestudzamy, oprószamy cukrem pudrem.Powiązany przepis:bigos z młodej kapusty wegetariańskinadziewane filety z kurczakaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Zajmuję się też promocją bloga i przepisów. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisynadziewane filety z kurczakakruche ciasto z truskawkamibigos z młodej kapusty wegetariańskiAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIDESERYKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z ryżem, kurczakiemzapiekanka z brokułami i kurczakiemMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy