ßßß
Składniki:4-6 porcje250 g chow mein noodles1 batat, ok. 400 g2 łyżki oejusól i pieprz do smaku800 g piersi z kurczaka1 łyżeczka suszonych płatków chili200 ml fistaszkowego masła150 ml wrzątku3 łyżki winnego octu3 łyżki sezamowego oleju2 duże ząbki czosnku2 małe chińskie chili, czerwone½ łyżeczki zmielonego imbiru3 dymki ze szczypiorem1 doniczka świeżej kolendry2 łyżki soku z limonki + ćwiartki do podaniapo 2 łyżki czarnego i białego sezamu
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Do gotującej wody wrzuć makaron i zdejmij z kuchenki. Odstaw na bok na 4 minuty. Napęczniały makaron odcedź.Obierz ze skórki i pokrój batata w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z olejem.Pokrój kurczaka w cienkie paski. Posyp solą, chili i pieprzem i odstaw na bok.Przygotuj sos fistaszkowy. Wymieszaj masło fistaszkowe z wrzątkiem, olejem sezamowym, ryżowym octem, sezamem, imbirem, solą i drobno pokrojoną chili. Rozgrzej olej na patelni i zrumień mięso, wrzucając po kilka kawałków na raz. Kiedy całe mięso jest już zrumienione dodaj cały sos i smaż przez minutę. Dodaj pokrojoną w piórka dymkę, pokrojoną kolendrę, sok z limonki, bataty i odcedzone noodles. Wymieszaj wszystko trzymając woke na kuchni aby całe danie było gorące. Mieszaj cały czas aby danie się nie przypaliło. Podaj noodles z kurczakiem i ćwiartką limonki. Posyp sezamem, opcjonalnie.
Polecane przepisyKlopsiki w sosie śmietankowymFried rice z kurczakiemSzpinakowe crepes z kurczakiemKotlety wieprzowe po tajsku z noodleEnchiladas z kurczakiem i chili sosem