ßßß
SKŁADNIKI:ciasto naleśnikowe 100 mlszpinak 200 gmasło 1 łyżkaśmietana 50 mlczosnek 1 ząbeksól pieprz 1 szczyptaser żółty tarty 100 gkurczak lub pierś z kurczaka pieczona 200 gPRZYGOTOWANIE:W tym przepisie bardzo ważny jest naleśnik. nie można upiec zbyt cienkiego gdyż podczas zwijania rozerwie się. blaszkę smarujemy tłuszczem, można masłem lub oliwą. wylewamy ciasto naleśnikowe w ciasto wciskamy liście świeżego szpinaku, bez ogonków. pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach, ale proszę zaglądać żeby się nie spalił. nadzienie. można używać szpinaku mrożonego, ale ja wolę świeży. szpinak myjemy, odrywamy ogonki, w rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy liście. dodajemy śmietanę, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy żółty ser tarty. ja używam mozarelli, jest miękka łatwo się rozpuszcza, nie jest bardzo słona i jest delikatnym serem.sos ten nie powinien być zbyt gęsty. kurczaka, jeżeli używamy pieczonego, dzielimy na kawałki. jeżeli mamy surowego , kroimy w kawałki i podsmażamy. dodajemy do szpinaku. upieczonego naleśnika wykładamy farszem. delikatnie zwijamy ciasto w rulon. smacznego:)