ßßß
Składniki (4 porcje)4 filety z kurczaka2 łyżki mąki kukurydzianejSól, pieprz2 łyżki oleju rzepakowego3 ząbki czosnkuKawałek imbiru wielkości kciukaPęczek dymki (cebulka i szczypiorek)Szczypta płatków chilli120ml octu ryżowego110g cukru trzcinowego2 łyżki sosu sojowegoPęczek kolendryPrzygotowaniePokrój kurczaka na niewielkie kawałki.Posiekaj dymkę i kolendrę, imbir obierz i zetrzyj na tarce.Pokrojonego kurczaka obtocz w mące kukurydzianej z dużą szczyptą soli i pieprzu.W woku rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, dymkę i płatki chilli.Smaż wszystko minutę, cały czas mieszając.Dodaj kurczaka, smaż 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Wlej ocet winny, wsyp cukier i pieprz.Zwiększ ogień do dużego i smaż 3 minuty – aż cukier się skarmelizuje, a ocet złagodnieje.Dodaj sos sojowy i duś wszystko przez 30 sekund.Gotowe!Podawaj kurczaka z gotowanym ryżem, posypanego listkami kolendry.Zobacz także:Indyk z warzywami po chińskuWieprzowina słodko-kwaśnaKurczak w cukinii