Wykonanie
Kaczka, a w szczególności pierś z
kaczki jest jednym z moim ulubionych
mięs, które często goszczą na moim
stole.Powodów jest kilka o jednym już wspomniałam, drugi moje danie na bazie piersi z
kaczki wygrało konkurs "Warszawa od kuchni" sentyment :) klik Danie wygrało jednogłośnie,zostało przygotowane z
polskich składników, było perfekcyjnie z pewnym "ale" Do końca życia chyba zapamiętam do dekoracji należy zawsze używać
polskich ziół, a nie
bazylii . Dlatego do końca życia zapamiętam zasadę dobierając dekoracje należy brać pod uwagę składniki dania głównego,a nie wygląd
ziół ( mini
bazylia)
Tym razem przygotowałam pierś z
kaczki podaną na pieczonych ziemniakach z karmelizowanymi
jabłkami z sosem
wiśniowym z listkami
botwinki i
pietruszki. Pierś rozpływa się w ustach,genialne połączenie
owoców dopełniało całości. Myślę pierś z
kaczki możemy przygotować na niedzielny obiad, rodzinne spotkane w każdym regionie Polski. Zachwyci naszych
bliskich, gości. Zapewniam poproszą o dokładkę.
składniki2 piersi z
kaczki1/2
kostki rosołowej drobiowej50 ml
czerwonego winasól do smaku
pieprz do smaku1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
majerankuszczypta
imbiru.
Pieczone
ziemniaki1/2 kg
ziemniaków1
majeranek1 łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
tymianku3 łyżki
oleju rydzowegosos
wiśniowy2 szkl
wiśni4 łyżki
miodu drahimskiego4
goździki,1 płaska łyżeczka
cynamonu1płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz do smakuKarmelizowane
jabłka2
jabłka grójeckie2 łyżki
miodu drahimskiegosok z 1/2
limonkikardamon do smaku
imbir do smaku
wykonaniePrzygotowanie marynaty Do miseczki wlewamy
wino, dodajemy rosołek drobiowy,
przyprawy, dokładnie mieszamy. Pierś z
kaczki nacinamy wkładamy do marynaty pozostawiamy na noc w lodówce.. Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut. Możemy delikatnie skropić
winem czerwonym.
Jabłka Grójeckie dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki
masła, dodajemy ósemki
jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki
miodu drahimskiego i
sok z limonki, doprawiamy świeżym
imbirem i szczyptą
kardamonu. Grillujemy kilka minut
Ziemniaki myjemy,obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,skrapiamy
olejem rydzowym posypujemy
przyprawami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35minut (Do zarumienienia) Tłuszcz z pieczonej piersi z
kaczki przelewamy do rondla, dodajemy
wiśnie,
wino,
miód drahimski ,
goździki,
cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką
mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.