ßßß
Składniki1 pierś z kaczki1/2 kostki rosołowej drobiowej50 ml czerwonego winasól do smakupieprz do smaku1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki majerankuszczypta imbirumix salat Family1 pomarańcza10 dag mini marchewek2 łyżki miodustarty imbir do smaku1/4 szkl soku z pomarańczyszczypta kardamonu1 łyżki masłatruskawkigarść kiełków pora i rzodkiewki
WykonaniePrzygotowanie marynatyDo miseczki wlewamy wino, dodajemy rosołek drobiowy, przyprawy, dokładnie mieszamy. Pierś z kaczki nacinamy wkładamy do marynaty pozostawiamy na noc w lodówce.Na rozgrzany grill kładziemy pierś z kaczki pieczemy do zarumienia.Pomarańcze dokładnie myjemy, następnie trzeba je sparzyć, potem pokroić w plastry.Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy małe marchewki i plastry pomarańczy, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu i sok z pomarańczy, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut do zgęstnienia sosu, na talerzu układamy mix sałat, karmelizowane pomarańcze, marchewkę, truskawki, kiełki pora i rzodkiewki, grillowaną pierś z kaczki całość skrapiamy sosem jaki powstał przy karmelizowaniu pomarańczy.Przepis bierze udział w Konkursie dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"