Wykonanie
Składniki1 pierś z
kaczki1/2
kostki rosołowej drobiowej50 ml
czerwonego winasól do smaku
pieprz do smaku1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
majerankuszczypta
imbirumix
salat Family1
pomarańcza10 dag mini
marchewek2 łyżki
miodustarty
imbir do smaku1/4 szkl soku z
pomarańczyszczypta
kardamonu1 łyżki
masłatruskawkigarść
kiełków pora i
rzodkiewkiWykonaniePrzygotowanie marynatyDo miseczki wlewamy
wino, dodajemy rosołek drobiowy,
przyprawy, dokładnie mieszamy. Pierś z
kaczki nacinamy wkładamy do marynaty pozostawiamy na noc w lodówce.Na rozgrzany grill kładziemy pierś z
kaczki pieczemy do zarumienia.
Pomarańcze dokładnie myjemy, następnie trzeba je sparzyć,
potem pokroić w plastry.Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki
masła, dodajemy małe
marchewki i plastry
pomarańczy, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki
miodu i sok z
pomarańczy, doprawiamy świeżym
imbirem i szczyptą
kardamonu. Grillujemy kilka minut do zgęstnienia sosu, na talerzu układamy mix
sałat, karmelizowane
pomarańcze,
marchewkę,
truskawki,
kiełki pora i
rzodkiewki, grillowaną pierś z
kaczki całość skrapiamy sosem jaki powstał przy karmelizowaniu
pomarańczy.Przepis bierze udział w Konkursie dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"