ßßß
Składniki (na 2 porcje):1 spora pierś z kaczki (moja miała około 400 g)sól, pieprzBuraczki2 średnie buraczki1 pomarańcza1/2 łyżki masła1 czubata łyżeczka miodusól, pieprzPureekilka młodych ziemniaczków (dobrze umytych i obranych ze skórki)1 spora marchewkaokoło 1-1/2 łyżki masłakilka łyżek mlekasól, pieprzPrzygotowanie:W kolejności chronologicznej. Buraczki myjemy, osuszamy, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 1 godzinę (w zależności od wielkości buraczków). Kiedy buraczki będą już miękkie wyjmujemy je z piekarnika i ostudzamy.Zaczynamy przygotowywać puree: do gotującej się lekko osolonej wody wrzucamy ziemniaki i pokrojoną na plasterki marchewkę (marchewka jest twardsza od ziemniaków i potrzebuje dłuższego czasu gotowania, dlatego też należy ją drobniej pokroić).Kaczka : W międzyczasie zaczynamy przygotowywać kaczkę: mięso myjemy, osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę, dość głęboko, aż do mięsa i kładziemy skórką do dołu na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż skórka się zrumieni i wytopi się prawie cały tłuszcz. Następnie przewracamy kaczkę na drugą stronę i smażymy jeszcze około 1 minuty. Pierś oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. I teraz czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości piersi, ale również od tego jaką chcemy kaczkę. Moja pierś była spora i piekłam ją 20 minut – po tym czasie była leciutko różowa w środku i nadal soczysta. Jeśli mamy mniejszą pierś proponuję piec ją 18 minut, lub jeśli lubicie mniej wypieczone mięso to nawet około 15-16 minut. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i przed pokrojeniem dajemy jej odpocząć kilka minut.Puree: W międzyczasie ziemniaki i marchewka powinny być już miękkie, warzywa odcedzamy i póki są gorące rozgniatamy je widelcem, lub praską do ziemniaków, dodajemy masło oraz odrobinę mleka (tak aby puree nie było suche, tylko jedwabiste), doprawiamy do smaku.Przygotowujemy również buraczki : kiedy trochę przestygną, obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy buraczki i chwilę smażymy. Dorzucamy około pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy (pomarańczę najlepiej wcześniej sparzyć i dokładnie umyć) oraz sok z całej pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Buraczki gotujemy do czasu, aż prawie cały sok odparuje, zdejmujemy z ognia, dokładamy miód, mieszamy i gotowe.Kiedy pierś z kaczki odpocznie kroimy ją pod lekkim kątem w plasterki, podajemy z gorącym puree i gorącymi buraczkami. Polecam