ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki pieczona, podawana z karmelizowanymi pomarańczami i marchewką

Pierś z kaczki pieczona, podawana z karmelizowanymi pomarańczami i marchewką

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi kaczki ja uwielbiam.Stąd mój pomysł na danie konkursowe. Więcej informacji na temat konkursu znajdzie http://www.przepisy.pl/175latknorr
Składniki
4 piersi z kaczki
1 rosołek cielęcy Knorr
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka majeranku
pieprz kolorowy dla smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu z cytryny
200 ml wytrawnego czerwonego wina
olej
2 pomarańcze
20 dag mini marchewek
4 łyżki miodu
starty imbir do smaku
1/2 szkl soku z pomarańczy
szczypta kardamonu
2 łyżki masła
do dekoracji
kiełki pora i rzodkiewki
kwiaty jadalne
Wykonanie
Pierś z kaczki myjemy, osuszamy następnie nadcinamy skórkę, uważając by nie naciąć mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę: wlewamy wino, dodajemy sos sojowy, rosołek, wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia rosołku, następnie dodajemy sok z cytryny, zioła, pieprz, czosnek, wszystko dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kaczki. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 30 minut.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut. Możemy delikatnie skropić winem czerwonym.
Pomarańcze dokładnie myjemy następnie trzeba je sparzyć, potem pokroić w plastry.
Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy małe marchewki i plastry pomarańczy, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu i sok z pomarańczy, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut do zgęstnienia sosu
Na talerzu układamy pokrojone plastry piersi z kaczki, karmelizowane pomarańcze i marchewkę. Robimy dekoracje z kiełków pora i rzodkiewki, kwiatów jadalnych.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/05/piers-z-kaczki-pieczona-podawana-z.html