Wykonanie
Kto nie lubi
kaczki ja uwielbiam.Stąd mój pomysł na danie konkursowe. Więcej informacji na temat konkursu znajdzie http://www.przepisy.pl/175latknorrSkładniki4 piersi z
kaczki1 rosołek cielęcy Knorr2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
kolendry1 łyżeczka
majerankupieprz kolorowy dla smaku2 ząbki
czosnku1 łyżka sosu z
cytryny200 ml
wytrawnego czerwonego winaolej2
pomarańcze20 dag mini
marchewek4 łyżki
miodustarty
imbir do smaku1/2 szkl soku z
pomarańczyszczypta
kardamonu2 łyżki
masłado dekoracji
kiełki pora i
rzodkiewkikwiaty jadalne
WykonaniePierś z
kaczki myjemy, osuszamy następnie nadcinamy skórkę, uważając by nie naciąć
mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę: wlewamy
wino, dodajemy
sos sojowy, rosołek, wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia rosołku, następnie dodajemy
sok z cytryny,
zioła,
pieprz,
czosnek, wszystko dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z
kaczki. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 30 minut.Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut. Możemy delikatnie skropić
winem czerwonym.
Pomarańcze dokładnie myjemy następnie trzeba je sparzyć,
potem pokroić w plastry.Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki
masła, dodajemy małe
marchewki i plastry
pomarańczy, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki
miodu i sok z
pomarańczy, doprawiamy świeżym
imbirem i szczyptą
kardamonu. Grillujemy kilka minut do zgęstnienia sosuNa talerzu układamy pokrojone plastry piersi z
kaczki, karmelizowane
pomarańcze i
marchewkę. Robimy dekoracje z
kiełków pora i
rzodkiewki, kwiatów jadalnych.