ßßß
Kto nie lubi kaczki ja uwielbiam.Stąd mój pomysł na danie konkursowe. Więcej informacji na temat konkursu znajdzie http://www.przepisy.pl/175latknorrSkładniki4 piersi z kaczki1 rosołek cielęcy Knorr2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka majerankupieprz kolorowy dla smaku2 ząbki czosnku1 łyżka sosu z cytryny200 ml wytrawnego czerwonego winaolej2 pomarańcze20 dag mini marchewek4 łyżki miodustarty imbir do smaku1/2 szkl soku z pomarańczyszczypta kardamonu2 łyżki masłado dekoracjikiełki pora i rzodkiewkikwiaty jadalne
WykonaniePierś z kaczki myjemy, osuszamy następnie nadcinamy skórkę, uważając by nie naciąć mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę: wlewamy wino, dodajemy sos sojowy, rosołek, wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia rosołku, następnie dodajemy sok z cytryny, zioła, pieprz, czosnek, wszystko dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kaczki. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 30 minut.Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut. Możemy delikatnie skropić winem czerwonym.
Pomarańcze dokładnie myjemy następnie trzeba je sparzyć, potem pokroić w plastry.Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy małe marchewki i plastry pomarańczy, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu i sok z pomarańczy, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut do zgęstnienia sosuNa talerzu układamy pokrojone plastry piersi z kaczki, karmelizowane pomarańcze i marchewkę. Robimy dekoracje z kiełków pora i rzodkiewki, kwiatów jadalnych.