Wykonanie
Ania, specjalnie dla Ciebie zebrałam się i oto jest! Przepis! Perliczkę robiłam pierwszy raz, dostałam ją od Mamy Bartka (hodowana na wsi) i stwierdzam, że jest to jedno z lepszych
ptactw jakie miałam okazję zjeść. Niezwykle delikatna, dużo "szlachetniejsza" niż
mięso kurczaka a i w staropolskich przepisach Prababci Ani znalazłam wzmiankę na ten temat. Zastosowałam się do jej rad i perliczkę moczyłam przez 14 godzin w solance ( 2 litry
wody + 4 łyżki
soli). Po tym czasie wylałam solankę a ptaka zostawiłam jeszcze w lodówce na dwie godziny. To, co nastąpiło
potem to
magia!Żartuje.
Potem było:Składniki potrzebne do upieczenia perliczki:- 1 perliczka ok 1200 kg- 1/2 szklanki soku z
pomarańczy- 1/2
pomarańczy- ok. 1/3 korzenia świeżego
imbiruDo żaroodpornego naczynia wlewam sok i ścieram
imbir. Perliczkę nadziewam
pomarańczą. Przykrywam folią aluminiową i piekę przez 40 minut w 190 stopniach. Kiedy się piecze, przygotowuję glazurę.Składniki potrzebne na glazurę do upieczenia perliczki:- 1 łyżka
cytryny- 1 łyżka
miodu- 1 łyżeczka
papryki ostrej- 2 łyżki
masła- 1 ząbek
czosnku zmiażdżonyWszystkie w/w składniki mieszam w kubku.
Masło może
mieć grudki, nie musi to być jednolita masa. Po 40 minutach zdejmuję folię aluminiową, smaruje perliczkę glazurą i piekę około 50 minut aż skórka się zarumieni. Przez ten cały czas smaruję perliczkę i odwracam we wszystkie możliwe strony. Po upieczeniu pozostały sos przekładam do naczynia i podaję na stół. Do takiej perliczki świetnie pasuje topinambur i
sałata zielona z
sosem winegret.