Wykonanie
W ostatnich miesiącach rzadko gotowałam w tygodniu. Przekazałam "pałeczkę" mamie, która opiekuje się Kacprem. I On, i Ona lubią spędzać czas w kuchni, ale nie zawsze się zgrywają. On przede wszystkim chciałby miksować, ubijać, ścierać, przelewać, mieszać... W części jej towarzyszy, ale w większości "utrudnia". Teraz, kiedy wiosna zawitała na dobre, wolę, żeby spędzali wspólny czas na placu zabaw. Tam zgrywają sie idealnie. On zjeżdża, Ona łapie. Ona buduje, On rujnuje. Ona huśta, On piszczy, z zachwytu. A ja wróciłam do kuchni. Wieczorami wymyślam obiady, które po powrocie ze spacerów pieką lub tylko odgrzewają.Składniki na 10 sztuk:Naleśniki:1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka posiekanej
natki1
jajko4 czubate łyżki
mąki pszennejmlekowodasól50 ml
oleju ryżowegoDo miski przesiać
mąkę, dodać
jajko,
przyprawy I
zioła. Stopniowo dolewać raz
wodę, raz
mleko, aż ciasto będzie lekkie I lejące (niestety nie potrafię podać dokładnych ilości). Odstawić na czas przygotowania farszu.Farsz:1
filet z kurczaka5 plastrów
bekonu, w kostkę1/3
cukinii, starta na grubej tarce1 mała
marchewka, starta na grubej tarce2
szalotki, w kostkę5
pieczarek (bez skóry i korzenia)pół szklanki suchej,
żółtej soczewicy2 ząbki
czosnku, w plasterki4 łyżki passaty100 startego
cheddaraprzyprawy:
gałka muszkatołowa, mielony
kmin,
kardamon,
imbir lub jakie lubicieZ fileta usunąć błonki, pokroić w plastry, później w paski.
Soczewicę opłukać, aż
woda bedzie krystaliczna, zalać szklanką zimnej
wody i gotować, aż wchłonie cały płyn. Ostudzić. Podsmażyć najpierw
szalotkę, po chwili dodać
boczek, na końcu
kurczaka z
czosnkiem. Smażyć króciutko, tylko do ścięcia
białka. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni, na łyżce
oliwy, podsmażyć warzywa, tak żeby pozostały chrupiące. Na końcu usmażyć
pieczarki na bardzo dużym ogniu, lekko posolone. Usmazone wcześniej składniki przełożyć z powrotem na patelnię, wymieszać z passatą,
soczewicą I przyprawić. Ostudzić i zacząć smażyć naleśniki. Ja mam specjalną patelnię o srednicy 22 cm I nie używam już tłuszczu do smażenia. Z tej porcji wyszło dziesięć sztuk.Usmażone naleśniki przykryć drugim talerzem, żeby nie schły. Na środku każdego rozkładamy dwie czubate łyżki farszu, posypujemy łyżką startego
cheddara I zwijamy jak krokiety. Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy resztą
sera I zapiekamy, przykryte folia aluminiową, w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Jeśli sakiewki były wczesniej w lodówce wydłużamy czas pieczenia o 10 minut.